Wereldbank prijst Seoul en leent 4 mld

SEOUL, 27 MAART. De Wereldbank heeft gisteren een lening van 2 miljard dollar aan Zuid-Korea goedgekeurd. Het geld is bestemd voor versterking van de banksector en moet de basis leggen voor herstel van de economische groei.

De lening maakt onderdeel uit van het eind vorig jaar overeengekomen internationale hulppakket van bijna 60 miljard dollar, waaraan de Wereldbank 10 miljard dollar bijdraagt. De Zuid-Koreaanse economie raakte net als andere Zuidoost-Aziatische landen vorig jaar in een zware crisis toen de nationale munt (won) instortte.

Met de nieuwe lening heeft de Wereldbank inmiddels 5 miljard dollar aan Zuid-Korea uitgekeerd. Wereldbank-president James Wolfensohn zei te verwachten dat de resterende 5 miljard dollar nog dit jaar naar Seoul gaat.

Wolfensohn prees de nieuwe Zuid-Koreaanse regering van president Kim Dae-jung. “We zijn onder de indruk van de Koreaanse bereidheid alles te doen wat de economie kan doen herleven en de zaken weer op het spoor te krijgen”, aldus de Wereldbank-topman. Ook van de zijde van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zijn de Zuid-Koreaanse hervormingen geprezen, waaronder herstructurering van de grote chaebol (conglomeraten).

Intussen is door de economische crisis en de herstructureringen de werkloosheid afgelopen maand opgelopen tot het record van 5,9 procent. Volgens de Wereldbank is verbetering van de flexibiliteit op de arbeidsmarkt een belangrijk onderdeel van haar leningenprogramma voor Zuid-Korea.

Gisteren prees de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), die lang zeer kritisch is geweest over de arbeidswetgeving en het gebrek aan vakbondsvrijheid, de Zuid-Koreaanse regering voor het recente besluit amnestie aan politieke gevangenen te geven. Ook op het gebied van arbeidsrechten is volgens de ILO, die een missie naar Seoul had gestuurd, vooruitgang geboekt. (Reuters, AP)