Weer regiovoorzitter weg om FN

PARIJS, 27 MAART. De tweede van vijf Franse regiovoorzitters die een akkoord hadden gesloten met het extreem-rechtse Front National, is vandaag afgetreden. Bernard Hareng, lid van het liberale UDF, legde in Orléans zijn voorzitterschap neer van de regio Centre, ten zuidwesten van Parijs.

Hareng is de tweede regiovoorzitter die deze week aftreedt. Eerder gaf Jean-Pierre Soisson er de brui aan in de Bourgogne. Nu zitten nog drie rechtse regiovoorzitters op hun stoel met steun van extreem-rechts, waartoe zij na de slecht voor rechts verlopen verkiezingen van twaalf dagen geleden anders niet in staat waren. In vijf regio's ligt de situatie open.

Hareng zei vanmorgen dat hij was teruggetreden onder druk van de media en zelfs fysieke pressie. Daardoor was het functioneren hem onmogelijk geworden. Bovendien was een deel van zijn achterban daardoor niet langer bereid hem te steunen. “Ik trek daaruit de onvermijdelijke conclusie.”