Weekeindje evolutie voor liefhebbers

Sportliefhebbers worden regelmatig vergast op weken vol voetbal of schaatsen, maar liefhebbers van natuurfilms of wetenschap moeten hun programma's met de gids in de hand meestal moeizaam bij elkaar zien te sprokkelen. Ditmaal komt de BBC exclusief aan hun wensen tegemoet door een heel weekeind, vandaag begint het al, te wijden aan Charles Darwin en de evolutie. Tien programma's, enigszins verspreid over deze drie dagen, met daar tussendoor kortere flitsen met Natural selections.

De aanleiding vormt de publicatie van The Origin of Species precies 140 jaar geleden. Niet erg sterk, maar de afgelopen tien jaar heeft de BBC zo'n voorraad uitstekende natuurprogramma's opgebouwd dat het zonde zou zijn ze nog eens tien jaar te laten liggen, met de kans dat ze dan verouderd zijn. Het moet wel haast een idee van David Attenborough geweest zijn. Zelf komt Attenborough in lang niet alle programma's van aanstaand weekend voor, maar wel in enkele van zijn beste producties, zoals Life on Earth. Zaterdagmiddag worden de highlights van deze serie uitgezonden.

Peter Snow en Michaela Strachan presenteren een driedelige Fossil Roadshow - een variant op het bekende antiekprogramma, vergelijkbaar met Kunst en Kitsch van de Avro - vanuit het Natural History Museum met interviews met Britse fossielenjagers. Ook gewone mensen die hun gevonden fossielen binnen brengen, krijgen tekst en uitleg over hun vondsten.

Het zwaartepunt van het weekend ligt uiteraard op Darwin's 'Origin of Species', het boek dat een grote ommekeer teweeg bracht in het denken over het leven op aarde. Vandaag legt David Attenborough uit waar de revolutie indertijd om ging, in het weekend gaat het over Darwins leven en discussiëren geleerden over hedendaagse finesses van de evolutietheorie. Aan het woord komen onder anderen geleerde kopstukken als E.O. Wilson, Adrian Desmond, John Maynard Smith en Richard Dawkins.

Wat Darwin te zeggen heeft over ons eigen menselijk gedrag wordt in een apart programma besproken: The Darwin Debate met Steve Jones van het Amerikaanse MIT, operadirecteur Jonathan Miller en Meredith Small van Cornell University.

Veel van deze discussies kunnen op Internet bekeken worden via www.bbc.co.uk/education. Ook kan actief aan de discussie worden meegedaan.

Voor natuurliefhebbers, of liever gezegd voor bewonderaars van David Attenboroughs natuurprogramma's, wordt dit een uniek weekend. Het is de moeite waard een paar lege videobanden in huis te halen. Zo'n kans doet zich in tien jaar niet meer voor.

    • Rob Biersma