Vrouw overleden door te heet bad

TIEL, 27 MAART. Een 51-jarige verstandelijk gehandicapte bewoonster van het wooncentrum Boldershof Passewaaij in Tiel is op 10 maart vrijwel zeker overleden aan de gevolgen van een te heet bad. De vrouw overleed vorige week woensdag.

De vrouw liep de tweedegraads brandwonden op, nadat ze met een lift in een gloeiend heet bad was getild door een begeleider. Het politie-onderzoek naar de zaak is nog niet afgerond. Technisch onderzoek heeft volgens de politie geen mankementen aan de kraan aan het licht gebracht. De Inspectie voor de Volksgezondheid stelt een onderzoek in naar mogelijke nalatigheid.

Volgens woordvoerder T. Sijbers van de Boldershof heeft de begeleider van de vrouw met een handdouche de temperatuur van het water gecontroleerd vóór het bad volliep. “Dat was in orde.” Toen het bad vol was, heeft hij haar volgens Sijbers niet opnieuw gevoeld en de vrouw met de tillift in het bad gedaan. “Toen zag hij dat de huid rood werd. Hij heeft haar er direct weer uitgehaald, maar dat duurt twintig tot dertig seconden.”

De vrouw is na het ongeval niet naar een ziekenhuis of brandwondencentrum gebracht. Huisartsen van Boldershof oordeelden dat de verwondingen aan de rug, benen en voeten in het verpleeghuis konden worden behandeld. Uit het onderzoek moet ook blijken of deze beslissing terecht was.

De afgelopen twee jaar zijn ten minste drie andere gehandicapten na een te heet bad overleden. Het ging daarbij om een 52-jarige gehandicapte vrouw uit het Oost-Brabantse Ottersum die onder een kokend hete douche had gestaan en een gehandicapte bewoner van zorgcentrum Saamvliet in Gennep.

Sijbers zegt nog wel meer gevallen te kennen. Volgens hem waren er drie mogelijke oorzaken: dat bewoners met de kranen speelden, dat de techniek faalde of dat er een fout was gemaakt door de begeleiders. De Inspectie voor de Volksgezondheid is bezig met een inventarisatie van de gebeurtenissen.