Visser denkt weer aan Nederlands team

Volleybalster Ingrid Visser prijst zich gelukkig dat ze heeft gekozen voor een avontuur in Brazilië. “Na alle ellende bij het Nederlandse team heb ik hier mijn plezier terug- gevonden.” Maar ook zij denkt na over een nieuwe bondscoach.

ROTTERDAM, 27 MAART. De wereld van Riëtte Fledderus is vaak niet groter dan de sporthallen Zuid in Amsterdam. Een week na het toch nog onverwachte vertrek van bondscoach Bert Goedkoop traint de 19-jarige spelverdeelster met zeven speelsters die net als zij uit de competitie zijn gestapt. De harde kern van het Nederlandse team verblijft in het buitenland en verzamelt per fax of per e-mail informatie over de opvolging van Goedkoop. “Ik zou graag willen weten wat er tijdens de oefenstage op Cuba is gebeurd”, zegt Ingrid Visser. “Want het ontslag van Goedkoop heeft me toch nog verrast.”

Visser is net teruggekeerd in haar appartement in het Braziliaanse Bela Horizonte, waar ze met haar club MRB Suggar Minas de eerste zege heeft behaald in de kwartfinales van de play-offs. Duizenden kilometers verderop werkt haar oude vriendin Fledderus met het Nederlandse team een ongeïnspireerde training af onder leiding van interim-coach Gido Vermeulen. Ziedaar de oorsprong van het conflict dat tot tweespalt leidde in de selectie van Goedkoop. Fledderus koos voor de weg van Top Volleybal Nederland (TVN) en verbrak de banden met het clubvolleybal om zich geheel te richten op het nationale team. Visser trok haar toezegging in en tekende een lucratief contract in Brazilië.

Vanaf dat moment was de 20-jarige hoofdblokkeerster persona non grata in de Nederlandse selectie, die tijdens het EK in Tsjechië in september ten onder ging aan de verdeeldheid. In het zwartboek dat oud-international Kirsten Gleis aanlegde na de felle kritiek van de coaches Agnes Brunninkhuis en Appie Krijnsen op het functioneren van Goedkoop is ook een fax van Visser opgenomen. “Daarin heb ik vooral mijn onvrede geuit over de gebrekkige communicatieve vaardigheden van Goedkoop”, legt Visser uit. In vliegtuigen op weg naar toernooien werd Visser apart van de groep gezet, ze werd door Goedkoop en zijn assistent Vermeulen letterlijk geïsoleerd.

“Ik had het plezier in mijn sport geheel verloren”, vertelt Visser, telefonisch vanuit Brazilië. “Pas rond kerstmis heb ik mijn hart kunnen luchten tijdens een gesprek met Goedkoop en TVN-bestuurder Smulders. Sindsdien heb ik geen contact meer met hem gehad. Het lijkt momenteel wel alsof hij van de aardbodem is verdwenen. Ook met Fledderus heb ik alles uitgepraat. Zij heeft nu begrip voor mijn keuze. Ik wil snel overleg voeren met Riëtte, want ik heb de laatste tijd nogal wat gemist.”

Een gewetensvraag van Visser was al ontkennend beantwoord door de bondscoach én de vriendin die zich tegen haar keerde. Visser: “Ik wilde van Goedkoop en Fledderus weten of de geruchten over hun vermeende relatie klopten. Er werd in de groep zo veel over gesproken dat ik duidelijkheid wenste. Beiden hebben ontkend dat ze een seksuele relatie hadden. Volgens Riëtte was zij slechts goed bevriend met Bert. Maar de twijfel bleef. Telkens zei iemand hen weer samen te hebben gezien.”

Manager Johan van der Haar, die per 1 mei plaatsmaakt voor de al eerder gewenste vrouwelijke begeleidster Truus van der Kaap, houdt stug vol dat Goedkoop is afgerekend op een “afscheidskusje”. Van der Haar, relativerend: “Als oud-medewerker bij NOC*NSF op het gebied van maatschappelijke begeleiding weet ik toch wanneer grenzen worden overschreden in de relatie tussen coach en pupil? Daar is bij Goedkoop en Fledderus nimmer sprake van geweest.” De voormalige aanvoerder Cintha Boersma maakte er helemaal geen punt van. “Mijn huidige clubcoach Bernardo heeft een verhouding met onze eerste spelverdeelster en daar heeft niemand last van.”

Visser heeft haar vertrek naar Brazilië bijna als een vlucht ervaren. “Hier ben ik weer opgebloeid, al heb ik me in Bela Horizonte soms eenzaam gevoeld. Aanvankelijk vormde de taal een grote barrière. Niemand sprak Engels, zelfs mijn coach niet. Hij pakte me regelmatig bij de arm en zette me ergens in het veld neer. Nu beheers ik het Portugees en geniet ik dagelijks van het hoge niveau van de Braziliaanse competitie. De sfeer is ook heel intens. Onze wedstrijden in de play-offs worden door vier à vijfduizend mensen bezocht. Laatst hadden we politie-begeleiding nodig, omdat we door al die enthousiaste supporters bijna onder de voet werden gelopen.”

De Brabantse middenaanvalster stelt zich medio mei weer beschikbaar voor het Nederlandse team. Eerst wacht haar een pikante confrontatie met Rexona, de club van haar landgenoten Cintha Boersma en Erna Brinkman. “Het is dus de vraag wie van ons het eerste terug is in Nederland”, zegt Visser, lachend. Voorlopig denkt ze eerst na over de vraag wie Goedkoop binnenkort moet opvolgen. De namen van Pierre Mathieu en Avital Selinger zijn al genoemd. “Maar ik hoorde dat ook Harry Brokking en Teun Buys in beeld zijn”, zegt Visser. “Aan bijna al die coaches kleeft het nadeel dat ze zijn vergroeid met het Bankras-model. Als het Nederlandse team toch kiest voor vernieuwing geef ik de voorkeur aan een bondscoach met frisse ideeën.”

    • Robèrt Misset