Twee Williamsen is Hingis er één te veel

ROTTERDAM, 27 MAART. Voor de tweede keer dit jaar heeft Venus Williams haar Zwitserse leeftijdsgenote Martina Hingis verslagen. In de halve finales van het sterk bezette toernooi in Key Biscayne won de 17-jarige Amerikaanse gisteren met 6-2, 5-7 en 6-2 van de nummer één van de wereld. In de eindstrijd stuit Williams morgen op Anna Kournikova. De 16-jarige Russin drong voor de eerste keer in haar carrière door tot de finale van een WTA-toernooi door de Spaanse Aranxta Sanchez-Vicario in drie sets te verslaan, 3-6, 6-1 en 6-3.

Ook bij de mannen kent de indeling van de halve finales een verrassende bezetting. Andre Agassi onderstreepte zijn stijgende vorm door in 71 minuten af te rekenen met landgenoot Jeff Tarango, 6-4 en 6-3. In de halve eindstrijd treft hij de als achtste geplaatste Spanjaard Alex Corretja, die korte metten maakte de qualifier Steve Campbell, 6-3 en 6-1. In de andere halve finale staan de Brit Tim Henman en de Chileen Marcelo Rios tegenover elkaar.

Hingis was gisteren niet opgewassen tegen het geweld dat Venus Williams vanaf de baseline ontketende op het hardcourt in Key Biscayne. In de vorige ronde ontsnapte de Zwitserse nog tegen Venus' een jaar jongere zuster Serena door twee matchpoints weg te werken. Ditmaal kwam Hingis adem te kort. “Twee Williamsen achter elkaar was een te grote aanslag op mijn lijf”, sprak Hingis, die eerder dit jaar in Sydney werd verslagen door Williams en gisteren in de tweede set drie matchpoints overleefde.

De Amerikaanse tiener dringt maandag de toptien van de wereld binnen, maar veel indruk maakte dat vooruitzicht gisteren niet. “Ik ben er nog niet. Ik ben slechts onderweg.” Vorig jaar begon de flegmatieke Williams haar profloopbaan als de nummer 204 van de wereld. Het tennisjaar 1997 sloot ze af als de nummer 22.

Ook Kournikova, nu 25ste op de ranglijst, maakt een sprong. Gisteren behaalde ze de vierde opeenvolgende overwinning op een speelster uit de toptien. Na Seles (4), Martinez (9) en Davenport (2) bleef Sanchez-Vicario (8) het antwoord schuldig op het gevarieerde spel van de Russische.

Sanchez-Vicario, die haar tweede nederlaag van het jaar moest incasseren, had in de eerste set de minste moeite met de voortdurend opstekende wind. Vanaf de tweede set dicteerde Kournikova het wedstrijdverloop. “Dit was mijn beste wedstrijd in dit toernooi”, sprak de winnares na afloop. “Ik speelde in een roes. Key Biscayne is mijn beste toernooi uit mijn leven.” Bondscoach Michiel Schapers heeft John van Lottum opgeroepen voor de Davis-Cupwedstrijd die Nederland eind volgende week in Brussel tegen België speelt. De pupil van trainer Van Hulst dankt de uitnodiging aan de afwezigheid van Paul Haarhuis (geblesseerd) en Sjeng Schalken (ziek). Kopman Richard Krajicek meldde zich eerder af omdat hij binnenkort vader hoopt te worden.