Top HCS schikt voor 12,5 miljoen

ROTTERDAM, 27 MAART. De voormalige bestuurstop van het failliete automatiseringsbedrijf HCS en hun adviseurs, zoals het accountantsbureau KPMG, hebben in totaal 12,5 miljoen gulden betaald om eventuele schadeclaims af te kopen. Als gevolg van deze schikking zal geen enkele voormalige bestuurder, commissaris of adviseur door de curatoren voor de rechter worden gedaagd vanwege mismanagement of nalatige controle van de jaarrekening.

Dit blijkt uit het zevende en laatste crediteurenverslag dat de curatoren vanochtend hebben vrijgegeven. Het geld van de schikking vloeit naar de boedel van HCS. Mede hierdoor is er voldoende geld om geld aan de schuldeisers van een aantal HCS-dochterbedrijven uit te keren. In het verslag staan echter geen bedragen. Die zullen apart per failliete dochtermaatschapij worden gedeponeerd. Over twee weken zijn de vergaderingen met schuldeisers. HCS ging in 1992 bankroet. Het verlies van beleggers in HCS bedroeg vele honderden miljoenen guldens.

In een gesprek met deze krant benadrukt HCS-oprichter Jan Kuijten, die naar schatting 250 miljoen gulden verdiende aan de beursgang, dat hij geen schikking met de curatoren heeft getroffen. In het curatorenverslag worden geen namen genoemd van verantwoordelijken voor het debacle. Evenmin blijkt wie precies geld hebben gestort in de boedel. Deze onduidelijkheid was naar Kuijtens zeggen reden om voor het eerst in jaren naar buiten te treden omdat hij vreesde anders alsnog ingedeeld te worden bij de groep mensen die mede verantwoordelijk was voor het bankroet.

In hun verslag constateren de curatoren dat de overname van twee buitenlandse verliesgevende bedrijven (in Amerika en in Israël) in 1989 en 1990 HCS de das om heeft gedaan in combinatie met verkeerde financiering (teveel bankkrediet). Toen vervolgens de economische activiteiten inzakten door de Golfoorlog bleek het vermogen van HCS onvoldoende.

De sponsoring van Feyenoord kostte HCS uiteindelijk meer dan 13 miljoen gulden.. De poging van de voetbalclub om in 1991 nog eens 750.000 gulden van HCS te krijgen, liepen spaak voor de rechter.