Stemrecht blijft beperkt; Bij Fugro verdubbeling nettowinst

ROTTERDAM, 27 MAART. Ingenieursbureau Fugro negeert de aanbevelingen van de commissie Peters over zeggenschap van aandeelhouders. De directie heeft besloten die beperkt te houden.

Dat zei president-directeur G. Kramer van Fugro gisteren in een toelichting op de jaarcijfers.

De aandelen blijven gecertifieerd en het stemrecht blijft bij het bestuur van het administratiekantoor. Certificaathouders mogen hun stukken wel omwisselen in gewone aandelen, maar daaraan kleeft een maximum van 1 procent.

Fugro vindt de beperkingen noodzakelijk om de onafhankelijkheid van het bureau ten opzichte van de opdrachtgevers zo goed mogelijk te waarborgen. “Onze werkzaamheden zijn bijzonder concurrentiegevoelig. Bedrijven als Exxon en Shell willen beslist niet dat uitlekt wanneer zij ons opdracht geven voor hen ergens naar olie of gas te gaan speuren”, zei Kramer.

Hij vindt dat de certificaathouders bij zijn bedrijf al relatief veel zeggenschap hebben. “De commissie Peters verzet zich vooral tegen het structuurregime. Dat is bij ons niet van toepassing. Bovendien is het al heel wat dat certificaathouders, als ze dat willen, hun stukken kunnen omruilen in aandelen op naam.”

De nettowinst van Fugro over 1997 is met 94 procent toegenomen tot 68,5 miljoen gulden. De omzet steeg met 28,5 procent tot 1,06 miljard gulden. Fugro is gespecialiseerd in geotechniek en onderzoek voor olie-maatschappijen (93 procent van de omzet). Daarbij waren de offshore-activiteiten (op zee) goed voor bijna de helft van de inkomsten.

Binnen deze divisie is Zuidoost-Azie goed voor een omzet van ongeveer 100 miljoen gulden. De crisis in deze regio raakt Fugro echter nauwelijks. Slechts drie procent van die omzet komt uit de zwaarst getroffen landen. Pas als ook Singapore en Hongkong met het virus worden besmet, verwacht Kramer voor zijn bedrijf problemen.

Voor dit jaar zijn de vooruitzichten gunstig, maar het bedrijf wilde geen prognose geven, mogelijk omdat dat in het verleden een paar verkeerd is uitgepakt. De orderportefeuille is volgens Fugro goed gevuld. Conservatief geschat zit er voor 370 miljoen gulden aan opdrachten in de protefeuille, tegen 257 miljoen gulden eind 1996.

Opvallend was een toename van het belang dat buitenlandse investeerders hebben in het bureau. Medio 1996 was dat nog 12 procent van de aandelen, eind 1997 was meer dan 40 procent in buitenlandse handen.