Sorgdrager laakt NPB over Lancée

DEN HAAG, 27 MAART. Minister Sorgdrager (Justitie) is woedend op voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB). Deze bracht eerder deze week het aanbod van het ministerie voor een schadevergoeding aan ex-politiechef van Schiermonnnikoog, R. Lancée, naar buiten. Lancée werd ten onrechte verdacht van incest met zijn jongste dochter.

De minister stelt dat Van Duijn met zijn open brief, waarin hij het aanbod van justitie bekendmaakte, “de grenzen van het betamelijke” heeft overschreden. In de open brief aan de minister verklaarde Van Duijn deze week het aangeboden smartegeld van 50.000 gulden voor het gezin-Lancée “stuitend, schokkend, ongelooflijk, beschamend en onbegrijpelijk” te vinden.

Het ministerie van Justitie wijst er op dat Lancée een hoger bedrag is geboden. Zo krijgt Lancée 40.000 gulden aangeboden voor geleden immateriële schade en krijgen zijn vrouw en oudste dochter ieder 10.000 gulden. Daarnaast krijgen de drie leden van het gezin 19.000 gulden voor de dagen dat zij in voorlopige hechtenis zaten. In totaal is dat 79.000 gulden.

Lancée wil echter doorbetaling van zijn salaris en pensioenpremie tot zijn 65ste. Volgens Sorgdrager zou dit bedrag “aanzienlijk meer bedragen dan 1 miljoen gulden.” Ze wijst erop dat bij de regiopolitie Friesland een functie voor Lancée beschikbaar is. Maar Lancée zegt niet meer aan de slag te willen. “Ik heb geen enkel vertrouwen meer in mijn werkgever.” De ex-politiechef werkt op dit moment aan een oorlogsroman.