Société Générale stapt in financiering van films

PARIJS, 27 MAART. De Franse bank Société Générale (SocGen) gaat een afdeling oprichten voor de financiering van films. De bank wil in deze sector de grootste van Europa worden. Ze gaat kredieten verstrekken aan productiemaatschappijen en als tussenpersoon optreden tussen producenten en investeerders. Het nieuwe onderdeel wordt gevestigd in Londen.

SocGen maakt het initiatief gisteren bekend, twee dagen nadat de Britse regering plannen ontvouwde voor een actiever beleid op filmgebied. Buitenlandse filmmaatschappijen zullen worden aangemoedigd geld te steken in Groot-Brittannië. Ook is het de bedoeling betere contacten tot stand te brengen tussen producenten en institutionele investeerders.

Een andere Franse bank, Crédit Lyonnais, ging aan het begin van de jaren negentig flink de mist in met avonturen in de filmbranche. SocGen denkt het heel wat beter te kunnen doen. De bank verwacht munt te kunnen slaan uit de opleving van de Europese filmindustrie.

SocGen kan mogelijk al snel zaken doen in Nederland. Minister Wijers van Economische Zaken maakte gisteren bekend 15 miljoen gulden te steken in een instelling die kapitaal gaat aantrekken voor filmproducties. De nog op te richten FINE BV gaat vooral via banken proberen investeerders te betrekken bij filmfinanciering. (AFP, ANP)