Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. In de Duitse wetboeken blijken nog steeds regels uit de tijd van Hitler te staan die euthanasie op verstandelijk gehandicapten toestaan. Verder impressies uit Kosovo met de conclusie dat het bij Servië moet blijven. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over Amerikaanse gevangenissen waarin steeds vaker veroordeelde kinderen worden opgesloten. Tevens een gesprek met de oprichters van Bart de Graaffs jongerenomroep-in-wording BNN. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. O.a. het akkoord tussen de Zwitserse banken en joodse instellingen over het nazi-goud en een reportage over de zeldzame witte giervalk die op Schiermonnikoog is waargenomen. Ook aandacht voor het boek Vrijheid achter de horizon, een eerbetoon van de schrijvers Jan Bruin en Jan van der Werff aan de Engelandvaarders. Ned.3, 22.33-23.03u.

DRAMA

The history of Tom Jones. Eerste van een vijf-delige Engelse serie naar het boek van Henry Fielding. Somersetshire, midden 18e eeuw. Squire Allworthy woont met zijn saaie, ongetrouwde en verbitterde zuster Bridget in het landhuis Paradise Hall. Op een dag wordt er in zijn huis een baby te vondeling gelegd. Allworthy besluit het kind te adopteren en noemt de jongen Tom Jones. Belg.2, 20.30-22.05u.

AMUSEMENT

Maximaal. Een fenomeen dat weer terug zou zijn: Rollerdisco. Verder een gesprek met de 20-jarige bokster Stacy Lurfs en met Mohammed Sinouh over zijn werk als voetbalmakelaar. Veronica, 18.55-19.25u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Over de kunst van het koppen en kaatsen in het voetbal. Oud-Feyenoordspits Nico Jansen ligt op de massagetafel. Ned.3, 20.27-21.00u.

WK afstanden schaatsen. Rechtstreeks verslag uit Calgary van de 500 meter vrouwen, 5 km mannen en 3 km vrouwen. Afgewisseld met commentaar in interviews. Ned.3, 21.55-2.30u.

KUNST

Panorama vrijdag. De ontwerpers Clemens Rameckers en Nol van Geuns die de bedrijfskleding voor het Academisch Ziekenhuis in Groningen hebben ontworpen brengen de laatste wijzigingen aan. Verder de winnares van het 13e Internationale Harpconcours in Tel Aviv de 16-jarige Gwyneth Wentink en textielkunstenares Alet Pilon. Ned.3, 23.21-0.01u.

FILM

Three Amigos! (John Landis, 1986, VS). Luidruchtige westernparodie laat filmhelden zelfspot bedrijven met hun imago's. Steve Martin, Chevy Chase en Martin Short spelen sterren uit de zwijgende periode, die in hun praalpakken worden ingehuurd om levensechte Mexicaanse bandiet te bestrijden. Met Randy Newman als zingend struikgewas. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. De tranen van Castro (Merlijn Passier, 1997, Nederland). Zie film-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Eve of Destruction (Duncan Gibbins, 1991, VS). Gewelddadige thriller met fraaie dubbelrol van Renée Soutendijk als uitvindster en als een door haar, naar eigen evenbeeld gecreëerde robot. De laatste maakt amok. Veronica, 21.05-22.50u., met reclame.

Der bewegte Mann (Sönke Wortmann, 1994, Duitsland). In Duitsland zelf uiterst succesrijke, belegen satire op Duitse homowereld speelt in Keulen. Goeiige Joachim Króll valt voor Til Schweiger, die door zijn vriendin het huis is uitgezet. Belg.1, 21.30-23.04u.

. Shirley Valentine (Lewis Gilbert, 1989, Engeland/VS). Rake observaties van de condition humaine kenmerken verfilming van stuk van Willie Russell. Pauline Collins schittert als de Liverpoolse 'Jeanne d'Arc van het aanrecht', die in Griekenland verliefd wordt op het leven. Ook met Tom Conti. BBC1, 23.00-0.20u.

. The Fisher King (Terry Gilliam, 1991, VS). Lusteloze ex-radiokoning Jeff Bridges wordt van zelfmoord weerhouden door verpauperde ex-mediëvist Robin Williams en herwint zelfrespect. Zowel een sprookje over dolende ridders in Manhattan als een messcherpe analyse van relationele onmacht. Ned.1, 23.24-1.36u.

. Die Ehe der Maria Braun (Rainer Werner Fassbinder, 1978, West-Duitsland). Eerste en beste aflevering in Fassbinders serie over de sterkte van kwetsbare vrouwen in het Wirtschaftswunder-Duitsland van de jaren vijftig. In theatrale geschiedenis ziet romantische heldin Hanna Schygulla haar gevoelens verraden door een abjecte realiteit. Belg.2, 23.25-1.05u.

. Rosemary's Baby (Roman Polanski, 1968, VS). Beroemde effectieve griezelthriller naar bestseller van Ira Levin. Mia Farrow is zwanger en verdenkt in toenemende mate haar echtgenoot John Cassavetes en andere mensen in haar omgeving van een duivelse samenzwering, om de geboorte van Satans kind voor te bereiden. BBC1, 0.20-2.05u.

Mona Lisa (Neil ordan, 1986, Engeland). Stijlvolle kruising van thriller en love story over onbevangen kruimeldief Bob Hoskins die via doortrapte Michael Caine een baantje krijgt als privé-chauffeur van dure call-girl Cathy Tyson. Schitterende Hoskins kreeg in Cannes 1986 de acteursprijs. Duitsl.1, 0.20-2.00u., nagesynchroniseerd.

The Night Digger (Alastair Reid, 1971, Engeland). Door Roald Dahl geschreven psychologische griezelfilm naar Joy Cowley's roman Nest in a Falling Tree. Klusjesman Nicolas Clay betreedt huishouden van door blinde stiefmoeder Pamela Brown gedomineerde Patricia Neal. Duitsl.1, 2.00-3.35u., nagesynchroniseerd.

Tirez sur le pianiste (François Truffaut, 1960, Frankrijk). Tweede speelfilm van Truffaut is een even melancholieke als tegendraadse mengelmoes van stijlen en genres, vermomd als film noir. Charles Aznavour speelt een barpianist voor wiens verloederde carrière zowel Marie Dubois als Nicole Berger hun leven offeren. Duitsl.2, 2,25-3.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Artikel 121 Met uitzondering van de gevallen bij de wet bepaald vinden terechtzittingen in het openbaar plaats en houden de vonnissen de gronden in waarop zij rusten. De uitspraak geschiedt in het openbaar. In hoofdstuk 7 wordt de positie vastgelegd van provincies, gemeenten, waterschappen en andere lichamen en hoofdstuk 8, het laatste, geeft aan hoe de grondwet kan worden herzien.