Schijfje vol gemiste kansen

William Shakespeare's Romeo + Juliet, An Interactive Trip To Verona Beach (Fox Interactive). Geschikt voor Windows en Macintosh (59,95 gulden).

Baz Luhrmann's brutale verfilming van Shakespeare's Romeo And Juliet was een van de verrassingen van vorig jaar. In de film speelt het tragische liefdesverhaal zich af in Verona Beach, een fictieve plaats die lijkt op Los Angeles. Het geweld is wat dikker aangezet - Shakespeare's zwaarden zijn guns geworden - maar de taal is die van Shakespeare gebleven. Romeo en zijn vrienden rijden rond in vette auto's en de muziek op het bal is spetterende disco. Het werkt allemaal wonderwel, omdat de dramatische mogelijkheden van het toneelstuk ten volle zijn uitgebuit.

De op de film gebaseerde Romeo + Juliet-cd-rom, 'An Interactive Trip To Verona Beach' vat de film samen in een opeenvolging van fotocollages, begeleid door filmmuziek en fragmenten uit de dialogen. Als bovenin beeld foto's van personages verschijnen, kun je daarop klikken en een aan het betreffende personage gewijd filmpje en infoblok bekijken, met een overzicht van de belangrijkste handelingen. In het filmpje zijn beelden uit de film van één personage aan elkaar geplakt.

Tijdens het bekijken van de collages, die het verhaal vertellen is er de mogelijkheid het scenario te lezen en te vergelijken met de originele tekst van Shakespeare. Zo is goed te zien hoe inventief de filmbewerking is.

Een schittermooi voorbeeld is de scène waarin Romeo en Julia elkaar voor het eerst zien, tijdens een bal. In het toneelstuk ziet Romeo het meisje dansen en vraagt aan een bediende: “What lady's that, which doth enrich the hand/ Of yonder knight?” In de film ziet Romeo Julia voor het eerst zien door het glas van een groot aquarium dat de scheiding vormt tussen de heren- en damestoiletten van een discotheek. Daarna ontmoeten ze elkaar op de dansvloer.

Romeo's lofzang op Julia, in het toneelstuk tien regels, waarin hij haar vergelijkt met juwelen en een duif tussen de kraaien, is in de film teruggebracht tot de conclusie: “Did my heart love till now? Forswear it, sight. For I ne'er saw true beauty till this night.” Van de beroemdste scène, die op het balkon, is de tekst overigens intact gelaten, vanaf Julia's uitroep: “O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo?”

Die vergelijkingsmogelijkheid is verreweg het aardigste aspect van de nogal teleurstellende cd-rom.

Op de cd-rom staat verder informatie over Verona Beach, met een overzicht van de zeden en modes van de stad. Dat is leuk als achtergrond, maar het weidt wel lang uit over zaken die in één oogopslag duidelijk zijn en voegt weinig toe aan de beleving van de film.

Het is vooral jammer dat er zo weinig complete scènes uit de film te zien zijn, wat je toch zou verwachten. De fotocollages zijn leuk gemonteerd, maar ze hebben natuurlijk bij lange na niet de impact van de film. De filmpjes die in de cd-rom verwerkt zijn, lijken nog het meest op trailers: aan elkaar gemonteerde momenten, geen volledige scènes. Merkwaardig is dat veel van de fragmenten te zien zijn in een achteruitkijkspiegel van een auto, en daarbij een vervelend vertroebelend filter gekregen hebben.

Irritant is dat slechts een paar stukken muziek van de soundtrack gebruikt zijn. En die komen telkens terug, te pas en te onpas. De prachtige muziek van Radiohead bijvoorbeeld, die in de film veel toevoegt aan een roerende scène, wordt zo vaak gebruikt dat je het op het laatst spuugzat bent.

De cd-rom geeft geen verdere informatie over de regisseur of de acteurs, wat een teleurstelling zal zijn voor de fans van Leonardo 'Romeo' DiCaprio en Claire 'Juliet' Danes. Ook bijzonderheden over de opnames, de locatie en de muziek waren welkome aanvullingen geweest, die helaas ontbreken. Gemiste kansen die er meer van hadden kunnen maken dan het dure aandenken aan de film dat het nu is.

    • Sietse Meijer