'Ritzen bewust misleidend over ideeën andere partijen'

DEN HAAG, 27 MAART. PvdA- minister Ritzen (Onderwijs) heeft bewust verkeerde informatie verspreid over de verkiezingsprogramma's van coalitiegenoten VVD en D66 en oppositiepartij CDA. Dat zeggen de onderwijswoordvoerders van deze drie partijen.

Volgens Ritzen beloven deze drie partijen extra investeringen in onderwijs, maar worden die weer teniet gedaan door bezuinigingen waar ook het ministerie van Onderwijs onder valt. Zo blijft van de één miljard gulden die de VVD extra voor onderwijs uittrekt volgens berekeningen van ambtenaren van Ritzen 50 miljoen gulden over. Alleen de PvdA trekt volgens Ritzen meer geld uit voor onderwijs.

De minister stuurde eind vorig jaar deze berekeningen aan de katholieke en protestante onderwijsorganisaties en de algemene onderwijsbond. Door gebruik te maken van het briefpapier van het ministerie van Onderwijs kregen de berekeningen “een schijn van objectiviteit”, terwijl het in werkelijkheid “ordinaire verkiezingspropaganda” betrof, meent het Tweede-Kamerlid Cornielje. “Nog voordat hij deze informatie verstuurde, heb ik Ritzen laten weten dat zijn berekeningen niet klopte. Toch heeft hij deze informatie verstuurd. De gisteren gepubliceerde berekeningen van het Centraal Planburaeu van de verkiezingsprogramma's bewijzen ons gelijk: Ritzen heeft een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven.”

“Dat er minder wordt bezuinigd op onderwijs erken ik”, zei PvdA-bewindsman gisteren in het tv-programma Den Haag Vandaag. Maar volgens Ritzen zijn de bezuinigingen in de gesprekken tussen CPB en de politieke partijen aangepast.

Hij blijft volhouden dat de andere partijen te weinig extra financiële middelen vrij maken voor het onderwijs. Ritzen: “Zeg nu eens VVD, zeg nu eens D66, zeg nu eens CDA er wordt niet bezuinigd op het onderwijs.” Maar deze drie partijen zeggen dat ze extra geld uitrrekken voor het onderwijs.

“Ik voel mij gegriefd door de opstelling van Ritzen”, zegt Cornielje. “We hebben deze zwakke minister steeds gesteund in het belang van het onderwijs en nu haalt hij aan het eind van de rit deze streek uit, waarbij hij bewust een verkeerde voorstelling van zaken geeft.”