'Opvang patiënten moet beter geregeld'

DEN HAAG, 27 MAART. Door een gebrekkige samenwerking wordt in Amsterdam maar een deel van mogelijkheden om acute psychiatrische patiënten op te vangen, benut. Van een tekort aan bedden of aan geld in de regio is geen sprake. Tot deze conclusie komt minister Borst (Volksgezondheid) na het gesprek dat zij deze week had met gemeente, (psychiatrische) ziekenhuizen en ziekenfonds. De partijen hebben haar ook niet om geld of om extra bedden gevraagd, zei de minister gisteren in de Tweede Kamer.

In de afgelopen weken verschenen berichten in de media dat door een gebrek aan geld en bedden voor psychiatrisch gestoorde mensen die acuut opgenomen dienen te worden, een plaats buiten de Amsterdamse regio moet worden gezocht. Tot dan was het ministerie niets gebleken van problemen, ook niet in de gesprekken die onder meer de inspectie onlangs met de betreffende instanties had.

Tijdens het overleg dat Borst naar aanleiding van die berichten deze week met betrokken partijen had, bleek dat ze “uit een zelfanalyse de conclusie hadden getrokken dat er behoorlijk langs elkaar heen werd gewerkt”, aldus Borst. Zo wordt niet verder gekeken dan naar de beschikbare plaatsen in de betreffende 'subregio' van Amsterdam. Terwijl soms een paar straten verderop nog plaats was, werd er voor de opname een plaats elders in het land gezocht. De betrokken partijen hebben volgens Borst besloten intensiever te gaan samenwerken. Het Sigra (het samenwerkingsorgaan voor de gezondheidszorg in de regio Amsterdam) gaat de hulpverlening coördineren, zo is afgesproken.

Ook uit andere regio's, zoals Rotterdam, Utrecht en Nijmegen verschijnen berichten over problemen met de opvang van acuut gestoorden als gevolg van een gebrek aan geld en bedden. Net als in Amsterdam het geval was, is haar daar tijdens recent overleg in die regio's niets over gemeld.