Noren tegen minder olie

OSLO, 27 MAART. Een ruime meerderheid in de Storting, het Noorse parlement, heeft zich gisteren tegen verlaging van de nationale olieproductie gekeerd. Energieminister Marit Arnstad stelde een verlaging van 5 procent voor - ongeveer 150.000 vaten per dag - op de totale productie van 3,2 miljoen vaten per dag.

Zij wil daarmee een bijdrage leveren aan het streven van een aantal productielanden om lage olieprijs op te krikken. Maar de Noorse minderheidsregering heeft slechts steun van 42 van de 165 zetels in de Storting. Minister Arnstad liet zich door de kritiek van de oppositie niet van de wijs brengen en kondigde nieuwe consultaties aan. De termijnmarkt in New York reageerde op de weigering van de Strorting met een lichte daling van de olieprijs, maar in Londen kroop de slotnotering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent iets omhoog naar 15,41 dollar per vat (159 liter). De handel reageerde hier vooral op de verwachting dat de Opec-ministers maandag hun bijdragen aan de productievermindering willen formaliseren.