'Neutraliteit achterhaald'

WENEN, 27 MAART. Minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) hekelde tijdens een bezoek aan Wenen de Oostenrijkse neutraliteitspolitiek.

“Mijn standpunt is: neutraliteit is geen antwoord. Met het vasthouden aan de neutraliteit houd je ook vast aan het oude blokdenken en daar moeten we juist van af. Als je ervan uitgaat dat de oude kampen niet meer bestaan wat heeft neutraliteit dan voor zin? Zo bekeken is neutraliteit helemaal niet neutraal.” Dat deze houding partijdig is, bleek volgens Van Mierlo toen de kamercommissie voor defensie voor een bezoek aan het NAVO hoofdkwartier werd uitgenodigd. “Dat hebben de Oostenrijkers verontwaardigd van de hand gewezen! Door zo krampachtig aan de neutraliteit vast te houden, blijven ze de rest van de wereld aan hun verleden herinneren. Het buitenland heeft helemaal niet de neiging Oostenrijk daar nog op aan te kijken, maar zelf vestigen ze er daarmee wel de aandacht op.”