Nederlandse slachtoffers; Verdachte 7 moorden in Parijs gepakt

PARIJS, 27 MAART. De politie van Parijs heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht de seriemoordenaar te zijn die onder meer twee jonge Nederlandse vrouwen van het leven heeft beroofd.

Het gaat om een zwerver die in 1985 al tot tien jaar is veroordeeld wegens een verkrachting in Nancy. De man werd gisteren aangehouden in de buurt van Pigalle, de uitgaansbuurt in Noord-Parijs.

Zijn foto was eerder op de dag verspreid onder politiediensten. Door het vergelijken van DNA-sporen op de slachtoffers met DNA-gegevens van bij de politie bekende delinquenten was men na een moeizaam onderzoek op het spoor van de 35-jarige Guy Georges gekomen.

Justitie heeft hem in staat van beschuldiging gesteld wegens de moorden op Agnes Nijkamp in 1994, Helène Frinking in '95 en Estelle Magd in '97 en een poging tot moord in '95. Hij wordt ook verdacht van drie andere moorden op jonge vrouwen. Twee hiervan heeft hij inmiddels bekend, zo meldde de politie van Parijs vanmorgen. Alle slachtoffers waren onder de dertig en woonden in de omgeving van de Place de la Bastille, in het oosten van de stad.

Georges is overgebracht naar de Santé-gevangenis. Hij lijkt nauwelijks op de fotomontage die in november werd verspreid. Na de jongste moord van het zelfde type liep de ongerustheid en verontwaardiging bij ouders en andere familieleden van de slachtoffers hoog op. De politie had toen nog niets gedaan met het signalement dat afkomstig was van een potentieel slachtoffer dat in '95 kans had gezien te ontsnappen door uit het raam te springen. De politie zegt nu nooit voorstander te zijn geweest van het verspreiden van die fotomontage: die heeft 3.000 tips opgeleverd die moesten worden nagetrokken, zonder resultaat.

De Franse justitie meent zeer zeker van de zaak te zijn omdat de genetische code van Georges overeenkomt met sporen gevonden bij zeker drie slachtoffers. Zijn code was bekend sinds hij in '95 was aangehouden voor een verkrachting in een parkeergarage. Toen werd hij vrijgelaten op grond van vergelijking van zijn code met de sporen op het slachtoffer in die zaak. Het is niet duidelijk waarom zijn code niet eerder is vergeleken met het DNA-signalement van de gezochte seriemoordenaar.

De kans is groot dat Guy Georges twee maanden geleden op een Parijs politiebureau onder de fotomontage van de gezochte seriemoordenaar heeft gezeten. Hij zat toen een paar uur vast nadat hij was omgevallen met een gestolen scooter. Niemand heeft hem toen herkend, of zijn schoenen laten uittrekken om te verifiëren of hij toevallig een te grote tweede teen had - een kenmerk van de gezochte serie-moordenaar.

Opvallend blijft dat Georges kleiner, dikker en zieliger lijkt dan de man die is beschreven door de enige overlevende. DNA-onderzoek heeft een foutkans van 1 op een miljard, aldus de politie.