Nationalistische regering van India vraagt vertrouwen

NEW DELHI, 27 MAART. Het Lagerhuis is vanmorgen een tweedaagse debat begonnen over de vraag of de nieuwe coalitieregering onder leiding van premier Atal Behari Vajpayee van de hindoe-nationalistische BJP voldoende steun geniet. Gisteren leek Vajpayee nagenoeg over een meerderheid in het parlement te beschikken.

Twee jaar geleden werd de BJP-regering al na dertien dagen door een meerderheid van het parlement naar huis gestuurd. De regeringscoalitie moet de verplichte 'motie van vertrouwen' overleven om daadwerkelijk aan de slag te kunnen.

In tegenstelling tot twee jaar geleden heeft de BJP vermoedelijk voldoende steun. Een regionale partij uit de deelstaat Andhra Pradesh, de TDP, geeft daarbij de doorslag. De TDP, vorig jaar nog lid van de regering van het Verenigd Front, heeft de BJP toegezegd zich van stemming te zullen onthouden, en indien voor de BJP-coalitie te zullen stemmen.

De afgelopen dagen hebben politieke waarnemers veel vraagtekens gezet bij de wijze waarop de TDP tot zijn ommezwaai is gekomen. Dinsdag werd de nieuwe voorzitter van het Lagerhuis gekozen. Tot veler verrassing steunde de BJP het volstrekt onbekende en onervaren parlementslid G.M.C. Balayogi, lid van de TDP.

De TDP is met twaalf zetels één van de kleine partijen. In ruil voor deze benoeming zou de partij de BJP-regering steunen. De TDP stond vroeger bekend als een fel tegenstander van de BJP wegens haar hindoe-nationalistische denkbeelden. Nadat de TDP uit het Verenigd Front was gestapt volgden nog twee kleinere partijen uit de deelstaten Assam en Jammu en Kashmir.

In een dertig minuten durende toespraak riep premier Vajpayee het parlement vanochtend op samen te werken om een einde te maken aan de politieke instabiliteit die het land de laatste jaren in zijn greep heeft gehouden. “India heeft een eerlijke en stabiele regering nodig die het vijf jaar kan uithouden”, aldus Vajpayee.

Oppositieleider Sharad Pawar van de Congrespartij las vervolgens voor uit het verkiezingsprogramma van de BJP, waarin de hindoe-god Ram als “het hart van het Indiase bewustzijn” wordt beschreven. Pawar herinnderde het parlement aan de pogingen van de BJP een hindoetempel te bouwen in Ayodhya, waar ruim vijf jaar geleden een moskee werd verwoest door fanatieke hindoes, aanhangers van de BJP.

De totstandkoming van de nieuwe regering gaat gepaard met veel tumult in het parlement. Gisteren beschuldigde een oppositiepartij de BJP ervan dat zij heeft geprobeerd een aantal parlementsleden om te kopen voor de cruciale stemming van morgen. De BJP zou 50 miljoen rupees (2,5 miljoen gulden) hebben geboden in ruil voor een aantal stemmen, aldus Akbar Ahmed, lid van de BSP. Vajpayee heeft de beschuldigingen ontkend.

President K.R. Narayanan vroeg Vajpayee anderhalve week geleden als leider van de grootste partij een regering te vormen.