Minstens vier miljoen schuld; Crisis bij MVV na vertrek van bestuur-Wesley

ROTTERDAM, 27 MAART. Het bestuur van voetbalclub MVV heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Het is tot deze beslissing gekomen omdat het teleurgesteld is over de geringe respons van sponsors op het vorige week gepresenteerde beleidsplan.

In het beleidsplan bood het bestuur oplossingen voor de grote financiële problemen waarin de Maastrichtse eredivisieclub is geraakt. Naar verwachting heeft MVV aan het einde van dit seizoen een schuld van vier tot vijf miljoen gulden. “De club heeft binnen anderhalf jaar zo'n twaalf miljoen nodig om te overleven”, aldus woordvoerder T. Seeverens.

Het MVV-bestuur wilde de financiële problemen oplossen met een aandelenemissie. De club richtte zich op het bedrijfsleven en de supporters. Severeens: “Die laatste groep heeft goed gereageerd en steun toegezegd. Maar van de belangrijkste groep, de middenbedrijven, was er nauwelijks respons.” De aftredende bestuursleden hopen dat hun opvolgers meer steun krijgen voor het realiseren van het beleidsplan.

De voorzitter van de Stichting Betaald Voetbal Maastricht, J. de Jong, nam het ontslag gisteren in beraad. Hij heeft het aftredend bestuur gevraagd de lopende zaken waar te nemen tot er een nieuw presidium is gevormd. Die toezegging heeft het vertrekkend bestuur inmiddels gedaan.

MVV-voorzitter B. Wesley toonde zich gisteren zeer teleurgesteld over de houding van De Jong. Wesley zei van De Jong toezeggingen te hebben gekregen. De één jaar oude Stichting Betaald Voetbal Maastricht, feitelijk de Raad van Beheer van de club, zou garant staan voor een bedrag van drie miljoen gulden. Volgens Wesley bleek op 17 maart echter dat de stichting was opgeheven. “Of ik heb het allemaal niet goed begrepen, of de stichting is zijn belofte niet nagekomen”, vatte Wesley zijn kritiek op De Jong samen.

Ondanks trok MVV nog een aantal spelers aan, onder wie de Braziliaanse spits Emerson Luiz Firmino. “We kochten spelers omdat we financiële toezeggingen hadden gekregen. Zonder die toezeggingen hadden we uiteraard nooit geld uitgegeven”, zegt Wesley. De financiële problemen zijn volgens de voorzitter, die dit seizoen zelf zes ton in de club heeft gepompt, voornamelijk aan twee zaken te wijten. “Ten eerste de gekochte spelers, terwijl we daar achteraf gezien geen geld voor hadden. Ten tweede heeft de promotie van de eerste naar de eredivisie ons ook veel geld gekost.”

De voorzitter vermoedt dat MVV de crisis zal overleven. “De club bestaat al sinds 1902. Die gaat niet verloren. Ik weet zeker dat een volgend bestuur erin slaagt MVV te redden. Als ik de indruk had dat mijn vertrek de doodsteek voor de club zou zijn, dan was ik als kapitein wel op deze Titanic gebleven.”