Lokale winnaar in college Hilversum

HILVERSUM, 27 MAART. Leefbaar Hilversum vormt samen met PvdA en VVD het nieuwe college van B en W in Hilversum. De winnaar van de raadsverkiezingen in Hilversum levert twee van de vier wethouders.

Leefbaar Hilversum, geleid door Vara-medewerker J. Nagel, was de afgelopen vier jaar met acht zetels de grootste fractie in de raad, maar bleef buiten het college, dat bestond uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Bij de laatste verkiezingen behaalde Leefbaar Hilversum 14 van de 37 zetels. Zelf blijft Nagel buiten het college, omdat de fractie uit veel nieuwelingen bestaat en de situatie volgens hem enige 'politieke behendigheid' vereist. “Ik speel de rol van de lokale Bolkestein, maar dan wel aardiger.”

Voor Leefbaar Hilversum komen nu twee ondernemers in het college. De juwelier D. Munnik stapte eind vorig jaar over van de VVD naar Leefbaar Hilversum en wordt wethouder van onder meer financiën, economische zaken en horeca. A. Haye, exploitant van het grand-café Gooiland, krijgt onder meer verkeer in zijn portefeuille, een van de hoofdpunten in het collegeprogram. Haye stond tiende op de lijst, maar was met ruim 2.200 voorkeurstemmen na Nagel de populairste kandidaat van Leefbaar Hilversum. Op voorstel van de lokale partij streeft het college naar de aanleg van tunnels om de verkeerscon- gestie in de gemeente te beteugelen. Maar eerst gaat het nieuwe college op 'tournee' door Hilversum om 'klachten en suggesties' te verzamelen.

Investering in de infrastructuur is volgens Leefbaar Hilversum nodig om de positie van de mediabedrijven te versterken tegenover de aspiraties van steden als Amsterdam, Rotterdam en Almere. Om de financiële ruimte te vinden zal onder meer worden bezuinigd op het ambtelijk apparaat. Hilversum was twee jaar geleden nog artikel-12 gemeente en heeft sinds twee jaar de hoogste woonlasten van Nederland. De OZB-belasting zal volgens het nieuwe college alleen nog maar met het inflatiepercentage mogen stijgen.