Keuze uit 22 partijen

DEN HAAG, 27 MAART. Aan de parlementsverkiezingen op 6 mei doen 22 partijen mee, waarvan er zeven voor het eerst op het stembiljet verschijnen: Nederland Mobiel, IdeALISTEN/JIJ, Vrije Indische Partij, Katholiek Politieke Partij, het Kiezerscollectief, het Nieuw Solidair Ouderen Verbond en Senioren 2000.

Verder doen nog vier partijen mee die tijdens de vorige verkiezingen onder de kiesdrempel bleven. Toen deden er 26 partijen mee, waarvan dertien nieuwe. De Kiesraad, de instantie die bij de verkiezingen de uitslag vaststelt, maakte gisteren de volgorde van de partijen op de lijsten bekend. De volgorde van partijen die al Kamerzetels hebben, wordt bepaald door het aantal kiezers bij de vorige verkiezingen. Bij de andere partijen hangt het af van het aantal kieskringen waar de partijen meedoen. De nummering van de lijsten: 1 PvdA; 2 CDA; 3 VVD; 4 D66; 5 AOV/Unie 55+; 6 GroenLinks; 7 Centrumdemocraten; 8 RPF; 9 SGP; 10 GPV; 11 SP; 12 Senioren 2000; 13 Natuurwetpartij; 14 Nieuwe Communistische Partij (NCPN); 15 De Groenen; 16 Vrije Indische Partij (VIP); 17 IdeALISTEN/JIJ; 18 Nederlandse Middenstandspartij; 19 Nederland-Mobiel; 20 Katholiek Politieke Partij; 21 Het Kiezers Collectief; 22 Nieuw Solidair Ouderen Verbond (NSOV).

. The Neon Bible (Terence Davies, 1995, Engeland/VS). Regisseur van 'Distant Voices, Still Lives' en 'The Long Day Closes' verfilmde - compromisloos stijlvast en sereen - de roman van John Kennedy Tole over een benauwend milieu in de Amerikaanse bible belt van de jaren veertig, waar een mondaine, zingende tante (Gena Rowlands!) een verpletterende indruk maakt. Belg.2, 23.35-1.05u.