Jeltsin eist plek voor Rusland in Europa

MOSKOU, 27 MAART. In een goede sfeer maar zonder veel tastbare resultaten is gisteren het bezoek geëindigd van de Franse president Chirac en bondskanselier Kohl aan de Russische president Jeltsin. De drie besloten een 'trojka' te vormen en regelmatig opnieuw met zijn drieën bij elkaar te komen om te praten over Europa

Aan het eind van de conferentie zei Jelstin: “In Europa moet alleen vriendschap en vrede zijn. Er zal een groter Europa zijn, een machtige kracht, en Rusland maakt daarvan deel uit”. En hij vervolgde: “Het grotere Europa zaleen dominante kracht in de wereld worden nu Rusland er deel van gaat uitmaken, er praktisch al bij hoort.”

De Duitse Bondskanselier en Chirac vermeden uit te wijden over toekomstige relaties van West-Europa met Rusland, maar gaven wel aan dat bij de uitbreiding van de Europese Unie een goede verstandhouding met Rusland past. “Op een moment dat de Europese Unie uitbreidt, realiseren wij het belang van relaties tussen de Europese leiders die het het vertrouwen wekken. Dit is de basis van de multipolaire wereld van morgen”, aldus Chirac.

Volgens een woordvoerder van Jeltsin hebben de drie leiders gesproken over Irak, de uitbreiding van de Navo en de ontwikkelingen in Armenië. Kohl en Chirac zouden ook hebben gesproken over de geringe steun van Rusland aan pogingen de Joegoslavische president MiloviEÉc tot andere standpunten te dwingen ten opzichte van de Albanezen in Kosovo.

Kohl en Chirac kregen van Jeltsin enkele kopjes cadeau om de nieuwe samenwerking in de vorm van de 'trojka' te symboliseren. Jelstin liet het blad waarop de kopjes stonden bijna vallen. Ook dacht Jeltsin aan het begin van de conferentie dat de pers op dat moment te woord zou worden gestaan, in plaats van aan het einde. (AFP)