Jakarta wil 'Mexico-oplossing'

JAKARTA, 27 MAART. Indonesië wil de schuldenberg van de private sector, naar schatting 74 miljard dollar, op dezelfde manier wegwerken als Mexico gedaan heeft in het begin van de jaren tachtig. Dat hebben officiële bronnen vandaag in Jakarta bekend gemaakt na besprekingen met het team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat sinds twee weken onderhandelt met de Indonesische regering.

Wat de Indonesiërs precies hebben voorgesteld is nog niet bekend, maar Hubert Neiss, de aanvoerder van de IMF-delegatie, zei tegen verslaggevers dat het Mexicaanse model “een belangrijke rol speelt”. Er worden verschillende voorstellen besproken,” aldus Neiss die niet wilde zeggen hoe het IMF op de Indonesische voorstellen gereageerd heeft. “U moet mij meer tijd geven. Dit zijn belangrijke zaken,” aldus Neiss, die eerder zei dat de onderhandelingen volgende week waarschijnlijk worden afgerond.

Het Mexicaanse model verwijst naar het 'Ficorca-programma', waarbij de Mexicaanse regering begin jaren tachtig de betaling op zich nam van de koersverliezen, maar niet de afbetalingen van de leningen zelf. De terugbetaling van de gezamenlijk schuld van het Mexicaanse bedrijfsleven werd uitgespreid over vijf tot tien jaar, en bedrijven konden in pesos terugbetalen in plaats van (dure) dollars aan Ficorca, een door de overheid opgezette organisatie. Schuldeisers ontvingen hun leningen in dollars van Ficorca.

De private buitenlandse schuld van Indonesische bedrijven is door de val van de roepia sinds juli vorig jaar met ongeveer 70 procent onbetaalbaar geworden. De nieuwe vice-president Habibie trachtte vorige week tevergeefs Japanse banken, die met 24 miljard dollar de grootste schuldeise zijn van het Indonesische bedrijfsleven, te bewegen tot drie jaar uitstel van betaling. Gisteren werd bekend gemaakt dat Japanse banken alsnog bereid waren tot een uitstel van zes maanden. Maar de Japanse minister Eisuke Sakakibara van Financiën verklaarde vandaag in Tokio dat hij niet van een dergelijke afspraak op de hoogte was.

Omdat Indonesië zich niet houdt aan het in januari gesloten akkoord, dat volgde op een initieel akkoord begin november vorig jaar, heeft het IMF tot nu toe de uitkering van een tweede tranche van 3 miljard dollar (van een pakket van 43 miljard dollar) vertraagd. Als het IMF de 'mexicaanse-formule' steunt moet het idee nog worden verkocht aan de 'stuurgroep' van banken die geld hebben uitstaan in Indonesië.