Irak werkt 'fantastisch' mee met inspecties

BAGDAD, 27 MAART. Diplomaten en inspecteurs van de VN-ontwapeningscommissie UNSCOM hebben vandaag voor opnieuw een 'presidentiële plaats' in Irak geïnspecteerd.

De deelnemers bezochten vandaag net als gisteren het Radwaniyah paleis bij Bagdad. Een Duitse diplomaat beschreef de Iraakse opstelling ten aanzien van de inspectie gisteren als “fantastisch, absoluut positief”. “Ik ben persoonlijk zeer onder de indruk van de geest van medewerking”, aldus de diplomaat. De inspecties vloeien voort uit het akkoord tussen VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Iraakse leider Saddam Hussein op 23 februari dat een eind maakte aan een internationale crisis over de absolute weigering van Irak UNSCOM tot de 'presidentiële plaatsen' toe te laten. Volgens een VN-woordvoerster gaat het op dit moment om een algemeen onderzoek, dat de basis moet leggen voor meer gedetailleerde inspecties op een later tijdstip. UNSCOM-functionarissen hebben overigens eerder gezegd niet te verwachten dat de 'presidentiële plaatsen' veel nieuwe informatie over de Iraakse bewapeningsprogramma's zullen opleveren. (Reuters, AP)