Intels topman Grove legt functie neer

ROTTERDAM, 27 MAART. Bestuursvoorzitter Andy Grove van Intel legt zijn functie neer. De topman van 's werelds grootste producent van computerchips wordt opgevolgd door de huidige operationeel directeur Craig Barrett.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Als voorzitter van de raad van commissarissen blijft Grove (61) nauw betrokken bij de strategie van Intel. Barrett (58), een voormalig hoogleraar aan de Amerikaanse universiteit Stanford, krijgt vanaf 20 mei de leiding over de dagelijkse operationele gang van zaken bij Intel. Hij werkt sinds 1974 bij het bedrijf.

Het gedeeltelijke vertrek van Grove komt op een moment dat Intels toonaangevende positie als fabrikant van microprocessoren (het rekenbrein van pc's en steeds meer andere computers) enigszins wordt bedreigd. Intel maakt 90 procent van de microprocessoren die wereldwijd in pc's verwerkt worden. De prijs van pc's daalt echter scherp tot omgerekend minder dan tweeduizend gulden voor goedkope modellen in de Verenigde Staten. Intel staat daardoor onder druk om ook de prijzen van microprocessoren te verlagen en te snijden in de kosten van de produktie. Ook de crisis in Azië speelt Intel parten.

Het concern presenteerde recordcijfer over 1997, maar waarschuwde begin maart dat winst en omzet in het eerste kwartaal zouden tegenvallen. Naar verwachting zal de winst over het eerste kwartaal van dit jaar lager zijn dan de winst over het laatste kwartaal van 1997. De prijs van het aandeel is in vergelijking met het begin van dit jaar met 18 procent gedaald. Intel maakte gisteren ook bekend dat het meer (honderd miljoen) eigen aandelen zal inkopen ter ondersteuning van de koers. Het aandeel Intel sloot gisteren ruim twee dollar hoger op meer dan 78 dollar.

Grove maakte in 1996 bekend dat hij prostaatkanker had. Onlangs heeft hij verklaard dat de ziekte na een operatie onder controle is en dat zijn gezondheid uitstekend is.

Volgens Intel heeft de wisseling in de top niets te maken met tegenvallende resulaten of de gezondheid van Grove. De verandering komt niet onverwacht. Grove volgde in mei 1997 mede-oprichter Gordon Moore op als voorzitter van de raad van commissarissen. Toen werd ook Barrett benoemd als operationeel directeur en daarmee de meest waarschijnlijke opvolger van Grove.

Grove heeft elf jaar aan de top gestaan van Intel. Hij leidde het bedrijf onder het motto: “alleen wie paranoïde is overleeft”. Grove speelde een cruciale rol in de groei van Intel van een omzet van minder dan twee miljard dollar in 1987 tot ruim 25 miljard dollar (meer dan vijftig miljard gulden) in het afgelopen jaar. Op die omzet werd in 1997 een winst behaald van 6,9 miljard dollar.

Grove is een Hongaar die zijn communistische thuisland in 1956 ontvluchtte. Hij behoorde niet tot de oprichters van Intel, maar was wel één van de eerste werknemers van het bedrijf dat in 1968 is opgericht.