Heinrich Heine terug in schoot van joodse volk

TEL-AVIV, 27 MAART. Israels opperrabbijn Israel Lau heeft gisteravond de Duitse dichter Heinrich Heine posthuum weer in de schoot van het joodse volk opgenomen. Tijdens een vraaggesprek met radio Israel sprak hij de eerste zinnen van het kaddisj-gebed uit voor Heine uit.

Dit gebed wordt voor de doden gezegd en geldt als een van de belangrijkste gebeden uit de joodse godsdienst. Wegens zijn overgang tot het christendom om naar zijn eigen zeggen toegang te krijgen tot de christelijke wereld werd Heine tot dusverre in Israel genegeerd. Geen enkele straat, steeg, plein of school is genoemd naar de grote Duitse dichter.

Opperrabbijn Lau herinnerde eraan dat Heine op zijn sterfbed te kennen had gegeven naar het jodendom te willen terugkeren. Verder zei opperrabbijn Lau dat Heine van oordeel was dat de orthodoxe leefwijze door de eeuwen heen garant had gestaan voor het voortbestaan van het joodse volk.

Opperrabbijn Lau zei dat deze opvatting van de Duits-joodse dichter van belang is in de felle discussie tussen de orthodoxie en het liberale jodendom over de interpretatie van de joodse gebruiken.

Geula Cohen, ex-parlementslid, die het radiogesprek met opperrabbijn Lau voerde, zei tijdens de uitzending “blij en verrast te zijn” dat opperrabbijn Israel Lau de dichter Heine weer in de schoot van het joodse volk heeft opgenomen.