Heerenveen favoriet bij ondernemers

LEEUWARDEN, 27 MAART. Heerenveen is onder ondernemers de meest geliefde vestigingsplaats van Noord-Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van de faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen onder 1.200 ondernemers in het noorden. In 1986, toen een soortgelijk onderzoek plaatsvond, bleek Groningen bij ondernemers de populairste vestigingsplaats te zijn, voor Assen en Drachten.

Heerenveen steeg van de zevende naar de eerste plaats. Volgens de onderzoekers is dit te danken aan de gunstige ligging van het Friese haagje, op een kruising van drie doorgaande autosnelwegen. Maar ook de positieve publiciteit rond SC Heerenveen en ijsstadion Thialf kunnen een rol hebben gespeeld. Het onderzoek vond overigens plaats voordat bekend werd dat de Amerikaanse computerproducent Hewlett Packard Heerenveen koos als locatie voor een nieuw te bouwen Europese vestiging.

In het algemeen stijgt de waardering voor een locatie als die gunstig ligt ten opzichte van de Randstad en het Ruhrgebied, menen de onderzoekers. Meppel (van vijf naar twee), Wolvega en Beilen stegen in de ondernemersgunst. Dit wijst volgens de onderzoekers op een toenemende voorkeur voor locaties aan snelwegen.

De grootste verliezers zijn Leeuwarden, dat van een achtste naar een twaalfde plaats is gezakt en Delfzijl dat op van twintigste naar de 26ste plaats zakte. Onderzoeker prof. P.H. Pellenbarg sluit niet uit dat de negatieve publiciteit rond zinloos straatgeweld een rol heeft gespeeld bij de lage waardering voor de Friese hoofdstad.