Gesprek in Brussel over band Suriname

DEN HAAG, 27 MAART. Vertegenwoordigers van Nederland en Suriname hebben vandaag in Brussel een begin gemaakt met de voorbereiding van een mogelijk gesprek tussen de Surinaamse president Wijdenbosch en premier Kok.

De president had afgelopen najaar zo'n topgesprek geëist. Met een gesprek op “het hoogste politieke niveau” wil Wijdenbosch de zijns inziens slechte Nederlands-Surinaamse betrekkingen bespreken.

De verhouding tussen de twee landen is vooral gespannen door de kwestie rond de voormalige legerleider Desi Bouterse, momenteel adviseur van staat in Suriname. Bouterse wordt door de Nederlandse justitie vervolgd wegens handel op grote schaal in verdovende middelen en het witwassen van drugswinsten.

Intussen zou een ex-militair uit het Surinaamse leger gisteren tegenover politie-attaché A. Modderkolk van de Nederlandse ambassade in Brasilia en ook tegenover De Telegraaf verklaringen hebben afgelegd over de rol van Bouterse bij de handel in drugs. De ex-militair zou volgens de krant hebben verteld hoe Bouterse met hulp van zijn zoon Dino wapens van het Surinaamse leger heeft geruild voor cocaïne met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC.

Wijdenbosch heeft formeel de kwestie-Bouterse niet ter sprake gebracht. Suriname vraagt slechts de erkenning dat het een democratische rechtsstaat is. Ook wil Paramaribo nadere uitleg van het Ontwikkelingsverdrag van 1975 en het Raamverdrag van 1992. Wijdenbosch gelastte vorig najaar het periodiek overleg af over nieuwe bestedingen van uitstaande Nederlandse ontwikkelingsgelden. Als gevolg daarvan kunnen tot de geëiste politieke top nog geen afspraken worden gemaakt over nieuwe hulpprojecten in Suriname.

Aan het vooroverleg “op neutraal terrein” zouden vandaag de Surinaamse ministers Alibux (Natuurlijke Hulpbronnen) en Nain (Planning en Ontwikkeling) deelnemen. Van Nederlandse kant zijn twee topambtenaren van Buitenlandse Zaken naar Brussel gereisd, namelijk de directeur-generaal politieke zaken, B. van Eenennaam, en de directeur politieke zaken, M. den Hond.

Pagina 3: SURINAME; Topgesprek mag niet mislukken

Paramaribo en Den Haag zijn het er de afgelopen weken over eens geworden dat een bilaterale politieke top niet mag mislukken en daarom een zorgvuldige ambtelijk-diplomatieke voorbereiding vergt. Mede daarom is de verwachting in Den Haag dat het niet meer zal lukken zo'n top nog te houden voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 6 mei. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen over het eerste vooroverleg, vandaag in Brussel, dat het “eerder in het teken van zorgvuldigheid dan van spoed” zal staan.

De militair die gisteren de betrokkenheid onthulde van oud-legerleider Bouterse bij een wapens-voor-drugsruil met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zou ondergedoken in Brazilië leven. Volgens het dagblad De Telegraaf heeft de man zelf telefonisch contact gezocht met de krant. In theorie zou hij de status van anonieme getuige kunnen krijgen bij de Haagse rechter-commissaris. Die heeft de afgelopen jaren al eerder een tiental getuigen gehoord die de status van bedreigde getuige hebben gekregen.

De Haagse persofficier van justitie Horsting bevestigt het onderhoud tussen de ex-militair en Modderkolk in Brazilië. Justitie wil niet ingaan op de inhoud van het gesprek, maar zegt moeite te hebben met informanten die eerst met hun verhaal naar de pers lopen.

Het proces tegen Bouterse zal overigens op zijn vroegst dit najaar dienen. Op verzoek van de raadslieden worden nog getuigen gehoord. De rechter-commissaris moet ook nog steeds een besluit nemen over de vraag of, en zo ja hoe, een groot aantal getuigen zal worden gehoord die in Suriname verblijven. Mogelijk gaat met dit doel een onderzoekscommissie met de openbaar aanklager en de advocaat naar Paramaribo.