EURO-OUDEREN

Bij gepensioneerden leeft de vrees dat de euro de koopkracht van de pensioenen zal aantasten. Als de euro-inflatie gemiddeld hoger is dan die van de gulden, verdampen de besparingen voor de oude dag. Jos de Beus, de voorzitter van het pensioenfonds voor de kwartaire sector PGGM, heeft vorig jaar al eens gewaarschuwd dat de euro tot hogere inflatie zal leiden - en dus hogere pensioenpremies nodig maakt. Hij werd door branchegenoten snel de mond gesnoerd.

Maar het ligt voor de hand dat ouderenpartijen zich zorgen maken over de euro. Henk Scheltens, de lijsttrekker van het AOV en de Unie 55+ bij de komende Kamerverkiezingen, is dan ook tegen de euro. Hij zei dat vorige week op een bijeenkomst georganiseerd door Leonie van Bladel, de rebelse Europarlementariër die na haar tumultueuze vertrek uit de PvdA-fractie onderdak heeft gevonden bij de Unie voor Europa. De bijeenkomst had als motto: 'Vraagtekens bij de euro en de pensioenen'.

Scheltens is niet helemáál tegen de euro. Maar eerst moet de AOW worden gekoppeld aan de loonontwikkeling en moet er een reparatie van 45 gulden per week komen voor de opgelopen achterstand in de AOW-uitkeringen sinds 1980. “Als dit onrecht is hersteld, dan zijn wij voor de euro”, aldus Scheltens.(RCJ)

    • Mathijs Smit