Ervaring Pakistan geeft doorslag in testserie hockey

NEW DELHI, 27 MAART. Na een slopende serie van acht testmatches won de ervaring het van de jeugd. De hockeyers van Pakistan versloegen India gisteren in Madras met 2-0 en wonnen daarmee de serie met 4-3. De Pakistanen lieten er in de laatste twee wedstrijden op Indiase bodem geen twijfel over bestaan welk land het subcontinent beheerst. In Hyderabad was de wereldkampioen eerder deze week al te sterk voor India (3-1).

Ondanks de nederlaag lijkt de talentvolle Indiase ploeg op de weg terug naar de top. De jonge Indiërs werden gisteren overladen met complimenten door de Pakistaanse assistent-coach Ayaz Mahmood. “Deze jonge ploeg heeft bewezen dat we allemaal moeten leren vertrouwen op onze jeugd”, zei hij. “Ze hebben ons tot het uiterste gedwongen.”

India is de laatste jaren ver teruggevallen en wordt al lang niet meer tot de internationale top gerekend. Een eerste lichtpuntje voor het Indiase hockey kwam in september vorig jaar toen de juniorenploeg tegen alle verwachtingen in tweede werd op het WK in Milton Keynes. De jeugdploeg van Pakistan eindigde daar als vijfde en miste daarmee voor het eerst sinds 1979 de halve finales van het toernooi der jonge beloften.

Tijdens de nu gespeelde testserie, ter voorbereiding op het WK in Utrecht, bleek dat de nivellering tussen underdog India en wereldkampioen Pakistan heeft doorgezet. Pakistans nationale held Shahbaz Ahmad moest worden teruggeroepen om de Indiase ploeg klein te krijgen. In de Indiase pers werd zijn comeback omschreven als een “wanhoopsdaad” van een nationale ploeg in verval. Wanhoopsdaad of niet, zijn aanwezigheid op het veld maakte de afgelopen wedstrijden een groot verschil.

India kreeg na afloop van de serie weliswaar veel lof, maar bleef met lege handen. Gisteren trad de ploeg in het bloedhete Radhakrishnan Stadium van Madras aan zonder zijn geblesseerde sterspeler, aanvoerder Dhanraj Pillay. Verder viel de latere 'player of the series', Dilip Tirkey, na tien minuten uit met een blessure. Onder leiding van Shahbaz sloeg Pakistan na rust binnen tien minuten twee keer toe. De velddoelpunten kwamen op naam van Babar en aanvoerder Tahir Zaman.

Eén van de grootste problemen voor de jonge Indiase ploeg was gedurende de hele serie het verzilveren van de strafcorners. Een oplossing hiervoor komt mogelijk uit Nederland. Al weken schrijven de Indiase media over de komst van Floris Jan Bovelander die de nationale ploeg bijles zou komen geven op dit gebied. Volgens de Indiase Hockeyfederatie kan Bovelander eventueel langer blijven als blijkt dat diens clinics resultaat hebben.

De Indiase coach, oud-international Vasudevan Bhaskaran, staat echter niet te wachten op de komst van de voormalige strafcornerspecialist van Bloemendaal. HIj liet zich tien dagen geleden ontvallen dat Bovelander van grotere waarde is voor de Indiase jeugd dan voor de nationale ploeg.

    • Rob Schoof