EROTISCH HUISHOUDEN

Een van de ondervraagde vrouwen verklaarde dat ze explosies van vreugde voelde als ze er mee bezig was. “Elke keer als ik er na een paar uur aan terugdenk heb ik weer dat gevoel. Ik voel me de hele dag beter.” Een ander vertelde dat ze steeds weer overvallen werd door een gevoel van emotie als ze de theedoek aanraakte.

Ben Williams, psycholoog in Edinburgh, vond deze uitspraken niet verrassend. “Het is zoiets als een mantra. Dingen die steeds weer in een bepaald ritme terugkeren verhogen de bevrediging. Er komt endorfine in het bloed, waardoor je je prettig voelt.” Endorfine is een morfine-achtige substantie die een pijnstillende werking heeft. Morfine heeft een sterke roeswerking en werkt verslavend. De conclusies die de aan de Franse Sorbonne verbonden socioloog Dr. Jean Claude Kaufmann trok uit zijn onderzoek naar de beleving van het huishouden zijn dus zo gek nog niet. Kaufmann vroeg aan 1000 vrouwen hoe zij huishoudelijk werk beleefden. Praktisch alle vrouwen (die overigens niet buitenshuis werkten) vonden de steeds terugkerende werkzaamheden sensueel en erotiserend.

Stofzuigen, afstoffen, strijken, afdrogen en andere repeterende werkjes waar nooit een eind aan komt zorgen ervoor dat er in de hersenen hormonen vrij komen die een prettig gevoel geven. Het is zelfs zo dat vrouwen die bevrediging putten uit huishoudelijk werk ook onbezorgder waren over andere dingen in hun leven.

Valerie Swales, lector aan de Universiteit van Portsmouth, gaat nog iets verder dan Kaufmann. Zij stelt dat het uitvoeren van huishoudelijk werk te vergelijken is met het hebben van seks. “Er is een gevoel van tekort schieten, tekort komen, voor je met de karweitjes begint en een gevoel van afronding als je er mee klaar bent. Het steeds terugkerende karakter is in wezen te vergelijken met het krijgen van een orgasme.” Hoewel het klaarmaken van eten ook een steeds terugkerend werkje is kwam ik daar geen uitspraken over tegen.

Een recept voor een vruchtenbrood:

Laat de vruchten een nacht in de thee wellen. Voeg de volgende dag eerst de losgeklopte eieren en dan de suiker en het bakmeel toe. Roer alles ritmisch en zorgvuldig door elkaar. Doe het mengsel in een met boter ingesmeerde en bloem bestoven cakevorm. Of gebruik een vorm met teflonlaag. Bak het brood ongeveer 1 1/2 uur in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eet lichtgezouten boter op dit brood.

Nodig: 100 gram rozijnen 100 gram krenten 75 gram ontpitten en in kleine stukjes gesneden dadels 300 ml koude thee 2 eieren 200 gram bruine suiker 275 gram zelfrijzend bakmeel

    • Anne Scheepmaker