Duitse Groenen stemmen verdeeld over NAVO

BONN, 27 maart. Het Duitse parlement heeft gisteren met een overweldigende meerderheid en met hevig verdeelde Groenen de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa goedgekeurd. De Bondsdag stemde met 554 leden voor, 37 tegen en met 30 onthoudingen voor de NAVO-uitbreiding met Polen, Tsjechië en Hongarije.

De Groenen bleken als oppositiepartij zeer verdeeld bij de stemming: fractieleider Joschka Fischer en dertien afgevaardigden stemden voor de NAVO-uitbreiding, zes tegen en liefst 25 Groenen onthielden zich van stemming. Dit stemgedrag kwam de partij op scherpe kritiek te staan van politici in de regering en de oppositie. “Het gaat hier om de stalinistische verdelingen van Europa. Iedereen die daar niet aan meedoet, moet nooit politieke verantwoordelijkheid in dit land dragen”, zei minister van Defensie Volker Rühe al voor de stemming.

Ook de grootste oppositiepartij, de SPD, reageerde kritisch op het stemgedrag van de Groenen. De SPD ziet de Groenen als de meest aannemelijke coalitiepartner bij de poging om bondskanselier Kohl in september te verslaan tijdens de algemene verkiezingen. “Iedereen die deel wil uitmaken van de Duitse regering moet weten dat geen enkel Europees land zo afhankelijk is van het vertrouwen van zijn buren als Duitsland”, waarschuwde SPD-buitenland-specialist Günter Verheugen tijdens het debat.

Uit opiniepeilingen blijkt dat een coalitie van de SPD en de Groenen de centrum-rechtse coalitie van Kohl zou verslaan als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Duitsland is het vierde land van de zestien NAVO-lidstaten dat zich achter de uitbreiding heeft opgesteld. (Reuters, AP)