Deportatie immigranten; VN willen onderzoek in Maleisië

KUALA LUMPUR, 27 MAART. Maleisië gaat door met het terugsturen van illegale immigranten uit Indonesië. De geweldadige opstand die dondagochtend vroeg uitbrak in een vluchtelingenkamp in Semenyih, waarbij in totaal negen doden zijn gevallen, zal daarin geen verandering brengen.

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft dat vandaag gezegd. De oproerpolitie schoot gisteren in Semenyih, 40 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kuala Lumpur, acht immigranten uit Atjeh, in het noorden van Sumatra, dood. Volgens de Maleisische autoriteiten gebeurde dat nadat immigranten een politieagent hadden doodgeslagen met stokken toen ze te horen kregen dat ze op transport zouden worden gezet naar Sumatra. Ook in andere vluchtelingenkampen in Maleisië braken rellen uit.

De Verenigde Naties hebben imiddels toestemming gevraagd toegang te krijgen tot het vluchtelingenkamp in Semenyih, waar nu nog zo'n 2.000 illegale immigranten verblijven. Een woordvoerster van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen in Genève, zei dat de UNHCR zich ter plekke wil informeren over de gebeurtenissen. Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty Internation dringt aan op onderzoek.

Premier Mahathir zei vanochtend dat de politie uit zelfverdediging handelde. De immigranten “vielen het eerst aan en veroorzaakten de dood van een politieagent”, aldus de premier. Volgens hem werd de politie gedwongen naar de wapens te grijpen om zichzelf te beschermen toen de immigranten aanvielen met metalen buizen en stokken. Een politiewoordvoerder zei dat drie Indonesiërs in het kamp zelf werden gedood en dat één man in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. De vier overige slachtoffers overleden tijdens het transport in vrachtwagens naar de haven van Lumut, waar de immigranten op boten naar Sumatra zijn gezet.

Bij de operatie van gisteren zijn in totaal bijna 1.500 Indonesische vluchtelingen, die verbleven in vier kampen, gedeporteerd. De meesten zitten nu op boten die nu nog in de Maleisische wateren liggen en die naar verwachting de komende dagen zullen aankomen in de haven van Lhokseumawe, in het noordwesten van Sumatra. Volgens een woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh zijn onder de gedeporteerden meer dan 500 vluchtelingen, afkomstig uit Atjeh. Volgens hem zijn bij de rellen ten minste 24 vluchtelingen uit Atjeh doodgeschoten. Hij vreest voor repercussies van de Indonesische autoriteiten bij terugkeer van de immigranten. Andere bronnen spreken over mogelijk 30 doden.

Een leider van de oppositie in het Maleisische parlement, Lim Kit Siang, heeft aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. Bij het beleid van gedwongen terugkeer moet volgens hem een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen “politieke vluchtelingen en economische vluchtelingen”.

Sinds het begin van dit jaar zijn in Maleisië al 17.000 illegale immigranten uit Indonesië opgepakt. (AP, Reuters)