De baanscheppers

Zenuwachtige sfeer gisteren in Den Haag: rapportendag. Wie heeft het beste verkiezingsprogramma? Wekenlang heeft het Centraal Planbureau geplust en gemind. Het gaat in de politiek immers niet meer om ideeën, maar om (virtuele) getallen. Wie het mooiste CPB-keur bezit, mag verder.

Het kan niet anders of GroenLinks wordt bij de verkiezingen de grootste partij. Niet minder dan 150.000 extra banen levert hun programma de komende vier jaar op. PvdA, VVD en D66 komen niet verder dan 100.000 banen extra. Het CDA doet definitief niet meer mee. De partij zal in 2002 nauwelijks extra banen kunnen tonen.

Maar het Planbureau zou het Planbureau niet zijn, als niet ook een doorrekening naar 2006 was gemaakt. Jammer voor GroenLinks maar voor de langere termijn moet de kiezer dan toch echt bij de VVD zijn. Alom tevredenheid bij die partij dus. De campagneleus 'de VVD werkt' kan nog jaren mee.

Partijen scheppen banen. De maakbaarheid is weer helemaal terug. Normaliter is het een bloeiende economie waaruit banengroei voortkomt. In verkiezingstijd zijn het partijprogramma's. Van links tot rechts wordt met banengroei gepronkt alsof het om aantallen bakstenen gaat. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er méér banen kunnen worden getoond. Ooit zal het ook weer minder voorspoedig gaan met de economie. En welke partij durft dan te zeggen: met ons programma 100.000 banen minder?