Beursreuzen voeren index verder op

AMSTERDAM, 27 MAART. De belangrijke fondsen Unilever, Koninklijke Olie en Aegon zetten de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend op een winst van 13,52 punten (1,2 procent). De graadmeter van de beursstemming stond aan het begin van de middag op 1142,64 punten.

AMSTERDAM Het lagere slot van Wall Street en de daling van de dollarkoers met bijna een halve cent hadden vanochtend nauwelijks invloed op de koersen van de aandelenfondsen. De stijging van de AEX-index kwam vooral voor rekening van Unilever en Koninklijke Olie, die beide zwaar meewegen.

De koers van Unilever steeg vanochtend 3,80 naar 142,40 gulden. Koninklijke Olie voegde 3,20 toe aan de waarde van zijn aandeel en kwam rond het middaguur uit op 120,50 gulden. De 'Olies' profiteerden volop van de aanhoudende stijging van de olieprijs. De prijs van ruwe Brent Noordzee-olie (159 liter) is de hele week gestegen. Vanochtend steeg de prijs een dollarcent naar 15,44 dollar. Aegon was een andere opvallende stijger. Het verzekeringsaandeel steeg met 5,80 naar 256,50 gulden. Fortis Amev, gisteren nog een verliezer ondanks een verrassende winststijging van Fortis met 25 procent, herstelde zich met een winst van 2,50 op 126 gulden. Een deel van de beleggers kocht op aanbevelingen van ABN Amro en effectenbank Van der Hoop.

Polygram schaarde zich opnieuw onder de dalers. De winstwaarschuwing van het muziek- en filmfonds leidde gisteren al tot een koersdaling van 7,30 gulden. Vanochtend kwam daar nog eens 1,50 bij op 98 gulden.

Ook Philips, voor 75 procent eigenaar van Polygram, daalde. Deze aandelen, ook wel 'flippen' genoemd, daalden. Hierbij speelde een lagere winsttaxatie van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs een rol. De koers kwam vroeg in de middag uit op 155,50 gulden wat zeventig cent lager is dan gisteren.

Het aandeel KLM was de grootste procentuele daler. De koers kwam uit op 83,10, wat 1,50 gulden (1,77 procent) lager is dan de slotkoers van gisteren.

Smaakmaker op de lokale markt was hoekmans- en optiebedrijf AOT dat de overname van branchegenoot Wolbers bekendmaakte. Het concern voorspelt voor eerste kwartaal een stijging van de winst per aandeel met ruim 40 procent. Die blijde boodschap stemden beleggers tevreden. Het aandeel steeg met 15 procent naar 98 gulden.

Een andere favoriet was Delft Instruments dat gisteren goede resultaten publiceerde. Het aandeel klom met drie gulden naar 36,30 gulden. De internationale ingenieurscombinatie Fugro die gisteren ook met winstcijfers kwam steeg met vier gulden naar 79 gulden.

NEW YORK Op Wall Street bepaalden winstnemingen gisteren de stemming. Het Dow Jones-gemiddelde zakte met 25,90 punten tot 8846,90.

Het huidige koersniveau is voor veel beleggers aantrekkelijk genoeg om hun aandelen van de hand te doen om de koerswinst van de laatste tijd te verzilveren.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio was het effect van een gisteren aangekondigd stimuleringsplan voor de Japanse economie alweer uitgewerkt.

De Nikkei-index daalde met 241,36 punten (1,4 procent) tot 16.739,26. Op de beurs in Hongkong sloot de Hang Seng-index 0,2 procent lager.