Beter resultaat Cockerill Sambre

BRUSSEL, 27 MAART. Het Belgische staalconcern Cockerill Sambre heeft de resultaten vorig jaar fors verbeterd. Er kwam een nettowinst uit de bus van 3,02 miljard frank (165 miljoen gulden).

In 1996 leed het bedrijf nog een verlies van 8,69 miljard frank, vooral door de kosten van een grondige reorganisatie. De verbetering versterkt de positie van Cockerill bij het streven naar een alliantie met een andere staalproducent. “We kunnen zonder minderwaardigheidsgevoel zoeken naar een geschikte partner”, aldus topman Jean Gandois. Hij wil uiterlijk eind augustus een beslissing. Tot de kandidaten behoort Hoogovens. Andere potentiële partners voor Cockerill zijn Usinor Sacilor (Fra), Arbed (Lux) en British Steel. Er zou ook belangstelling zijn van een Japanse bedrijf. Gandois zei bij de presentatie van de jaarcijfers dat Cockerill bij een samenwerking echt als partner wil worden gezien. “Dat is belangrijk omdat de interessante kandidaten groter zijn dan wij en per definitie dominant zullen zijn.” De uitspraak van Gandois lijkt erop te duiden dat hij Hoogovens niet als aantrekkelijkste kandidaat ziet. Het Nederlandse concern is namelijk niet groter dan Cockerill. (ANP)