Bestuur Staatsolie Suriname ontslagen

PARAMARIBO, 27 MAART. De Surinaamse regering heeft gisteren de raad van commissarissen van Staatsolie naar huis gestuurd. Het ontslag houdt volgens het dagblad De Ware Tijd verband met plannen van de regering van president Wijdenbosch om een deel van de activiteiten van Staatsolie aan buitenlandse gegadigden te verkopen. De raad van commissarissen van Staatsolie zou niet aan de verkoop willen meewerken en geen actie hebben ondernomen tegen het verzet van de staf.

In Suriname is bestaat breed verzet tegen de verkoop van Staatsolie, dat geldt als een goed geleid modelbedrijf. Volgens critici wil de regering van de Nationaal Democratische Partij (NDP), de partij van voorzitter Bouterse, met de opbrengst gaten in de begroting dichten.

Een niet nader genoemde commissaris verklaarde tegenover De Ware Tijd dat eerder uitgelekte besprekingen met het Zuid-Koreaanse Daewoo inmiddels van de baan zijn. De regering in Paramaribo zou nu in onderhandeling zijn met de in Colorado gevestigde Amerikaanse maatschappij Questa. Deze investeerder zou 60 miljoen dollar willen betalen voor een olieveld in Tamanredjo. Studies van onafhankelijke deskundigen zouden hebben uitgewezen dat de waarde op meer dan 100 miljoen dollar ligt.

Afgelopen week had de staf van Staatsolie de woede van de regering gewekt door op een partij-bijeenkomst van de hindoestaanse oppositiepartij VHP tekst en uitleg te geven over omstreden plannen van de regering.

Staatsolie, dat in 1983 van start ging draait al jaren winstgevend en heeft nooit enige subsidie nodig gehad. Vorig jaar werd een kleine raffinaderij geopend, waarvoor ABN Amro een lening verstrekte.

Staatsolie wil haar activiteiten in het Tamanredjoveld uitbreiden van 10.000 naar 20.000 vaten per dag. Volgens de staf van Staatsolie zijn hiervoor geen buitenlandse maatschappijen nodig. Die zouden volgens de staf beter kunnen worden ingeschakeld bij de winning van olievelden die voor de kust van Suriname zijn aangetoond.