Belgische (boter)melk

Waar praten de mensen graag over? Over het weer natuurlijk en of iets wel of niet goed voor je is. Of je er ziek van wordt of wel of niet dik of mager.

Suiker is niet goed, melk is soms goed, boter is eigenlijk helemaal niet goed. Honing is goed, vruchten ook.

Is rijst oké? Ik dacht het wel.

Er bestaat een Belgisch recept en dat hebben ze botermelk genoemd. Hoewel er helemaal geen boter in zit. Inplaats van de boter een aantal andere dingen die we wel gezond vinden. En lekker.

Zet een liter melk op het vuur en strooi daarin honderd gram rijst. Doe de vlam zo laag mogelijk, voeg een afgestreken eetlepel bruine rietsuiker toe en laat de melk wel anderhalf uur op het vuur staan. Intussen laat je vijfentwintig gram rozijnen en krenten weken in een kom met koud water. Wel af en toe naar de melk kijken om te zien of alles goed gaat.

Na die anderhalf uur roer je een eetlepel honing door de melk.

Nu neem je de zachtgekookte rijst en de melk van het vuur en schept er de krenten en rozijnen doorheen. Zijn er andere gedroogde vruchten bij de hand, zoals appel of pruim, dan mogen die, mits ook eerst voorgeweekt in koud water, er natuurlijk ook bij.

Hoewel het heel eenvoudig klinkt is het toch ook een beetje geheimzinnig.

Want waar is die boter in die botermelk zonder boter?

Daar zou je uren over kunnen praten.