Autoroof redde Spaanse burgemeester het leven

MADRID, 27 MAART. Een autoroof heeft begin vorig jaar het leven gered van de burgemeester van de Zuidspaanse stad Málaga. Dit blijkt uit het politie-onderzoek naar het vorige week gearresteerde 'Commando Andalusië' van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

De ETA-terroristen wilde burgemeester Celia Villalobos opblazen met een zware autobom. De aanslag mislukte evenwel nadat autodieven - een hardnekkige plaag in het zuiden van Spanje - het voertuig meenamen, inclusief zestig kilo springstof. Het Spaanse dagblad ABC meldt dat de ETA vaker het slachtoffer is van autodieven: van een ander terreurcommando werd een autobom met dertig kilo springstof ontvreemd en later door de politie teruggevonden en opgeblazen. De arrestatie vorige week in Sevilla van vijf ETA-terroristen en de inbeslagname van een grote hoeveelheid wapens en explosieven, heeft volgens de politie een lange reeks van aanslagen voorkomen. Uit de gedetailleerde documentatie die werd gevonden blijkt dat het moordcommando een lijst van ongeveer duizend potentiële slachtoffers had samengesteld. Onder hen bevinden zich politici van de conservatieve Partido Popular en de socialistische PSOE, politie-agenten, militairen, journalisten en leden van de jetset die het Zuid-Spaanse Marbella bevolkt.

Volgens krantenpublicaties blijken dat twee van de gearresteerde verdachten bekend hebben verantwoordelijk zijn voor de moord op de vice-burgemeester van Sevilla en diens echtgenote eind januari. De moordaanslag, waarbij het echtpaar voor hun huisdeur door het hoofd werden geschoten, was aanleiding voor een golf van afschuw en protest in heel Spanje. Volgens de politie zouden de terroristen na thuiskomst van de aanslag het succes van hun actie hebben gevierd met een speciaal diner.

Uit de gegevens die zijn vrijgegeven blijkt eveneens dat de ETA opnieuw een aanslag wilde plegen op een totaal onbekend, lokaal raadslid van de regerende Partido Popular. Het beoogde slachtoffer was de 56-jarige José Luis Pezzi uit het Zuid-Spaanse vakantiestadje Nerja. Volgens de plannen had deze ontvoerd moeten worden met de eis de honderden gevangen ETA-terroristen over te plaatsen naar gevangenissen in Baskenland. Na 48 uur zou de wethouder alsnog doodgeschoten worden. Hetzelfde lot onderging het conservatieve raadslid Miguel Ángel Blanco vorig jaar zomer in het Baskische dorpje Ermua. Diens dood leidde tot protesten van miljoenen Spanjaarden tegen de voortgaande terreur van de ETA.