Argentinië herziet wetgeving amnestie

BUENOS AIRES, 27 MAART. De Argentijnse president, Carlos Menem, heeft gisteren aangekondigd geen veto uit te zullen spreken over de herziening van de twee amnestiewetten die deze week door de beide kamers van het Argentijnse parlement werd goedgekeurd.

De herziening heeft betrekking op amnestiewetten uit 1986 en 1987, die elfhonderd militairen ontsloegen van rechtsvervolging. De militairen worden verdacht van ontvoering, marteling en moord tijdens de junta's die het land van 1976 tot 1983 regeerden. Menem breidde de amnestie zelf uit naar de militaire top, nadat hij in 1989 aan de macht was gekomen.

Menem dreigde met een veto indien de herziening met terugwerkende kracht zou worden ingevoerd. Dit gebeurde echter niet, onder druk van de regeringspartijen, waardoor de nu aangenomen herziening een zuiver symbolisch karakter heeft en de van misdaden verdachte militairen niet voor een tweede keer kunnen worden aangeklaagd.

Mensenrechtenorganisaties hebben de herziening als onvoldoende veroordeeld. De moeders van de Plaza de Mayo, die al twee decennia campagne voeren voor opening van zaken over de verdwijning van hun mannen en kinderen, zullen de herziening aanvechten voor de rechtbank.

De secretaris-generaal van Amnesty International, Pierre Sané, beschuldigde Menem ervan “alles te doen om te voorkomen dat er recht wordt gedaan aan de familie van de mensen die verdwenen”.

Sané prees het werk van twee Spaanse rechters die onderzoek doen naar de dood van zo'n driehonderd Spaanse burgers tijdens de militaire regeringen in Argentinië. Hij verweet de Argentijnse en de Spaanse regering het onderzoek tegen te werken. De Spaanse premier Aznar bracht tijdens zijn recente bezoeken aan Chili en Argentinië het onderzoek van de Spaanse rechters niet onder de aandacht.

In de periode 1973-1983 kwamen volgens officiële cijfers 15.000 mensen om in de vuile oorlog van de militaire regeringen tegen de linkse oppositie. Volgens mensenrechtenorganisaties ligt het werkelijke aantal twee keer zo hoog. (Reuters, AFP)