Winst Fortis een kwart omhoog, Kuiper vertrekt

ROTTERDAM, 26 MAART. Het financiële concern Fortis heeft mede door de overname van zakenbank MeesPierson in 1997 een winstgroei van 25 procent gerealiseerd. Het nettoresultaat kwam hiermee op 2,04 miljard gulden. Vanochtend maakte de bankverzekeraar bekend voor het lopende jaar op een verdere stijging van de nettowinst te rekenen.

De banksector van Fortis, behalve MeesPierson ook de VSB bank in Nederland, zag de nettowinst met 81 procent stijgen tot 1,42 miljard gulden. Slechts 11 procent van de winstgroei was autonoom. Behalve MeesPierson, dat ruim een jaar geleden van ABN Amro is overgenomen, breidde Fortis zijn belang in de Belgische spaarbank ASLK tot 74,9 procent uit.

Fortis, dat het balanstotaal op 338 miljard zag uitkomen, gaf in 1997 bijna 5 miljard aan overnames uit. MeesPierson kostte 2,5 miljard gulden en presteerde volgens Fortis 'beter dan verwacht'. De bank leverde in het eerste jaar 'direct een goede bijdrage aan de winst per aandeel'. Twee weken geleden maakte het Nederlands-Belgische concern nog de overname van de Amerikaanse verzekeraar John Alden voor 1,2 miljard gulden bekend.

De nettowinst van het verzekeringsbedrijf nam met 10 procent toe tot 1,42 miljard gulden. Vooral het levenbedrijf van de verzekeraars Amev en het Belgische AG deed het met een premiegroei van 22 procent goed. Mede door de positieve ontwikkelingen in België bedroeg het resultaat van de 'levenspoot' 992 miljoen gulden. De resultaten in Nederland namen af, volgens Fortis een gevolg van lagere beleggingsopbrengsten.

De schadesector zag het resultaat met 6 procent dalen tot 244 miljoen gulden. Aan autoverzekeringen verdiende Fortis vorig jaar bijna niets: het resultaat van deze sector daalde met name door de huidige prijsconcurrentie van 33 miljoen gulden tot 2,2 miljoen. Ook de brandverzekeringen gingen sterk in resultaat achteruit, vooral een gevolg van de strenge winter van 1996-1997. Het brandresultaat liep met 41 procent terug tot 47 miljoen gulden.

Het totale premie-inkomen van de verzekeringsactiviteiten nam met 11 procent toe tot 20 miljard gulden. Het operationele resultaat steeg met 5 procent tot 1,7 miljard gulden. Voorzieningen van in totaal 409 miljoen gulden drukten de winst: het geld is onder meer opzijgelegd vanwege de komst van de euro, hogere toekomstige verplichtingen en het staken van activiteiten.

Het gezamenlijke resultaat van de bankactiviteiten steeg met 38 procent tot 1,6 miljard gulden. Door het goede beursklimaat namen de commissies en de private-bankactiviteiten toe. Door de dalende rente daalden de inkomsten uit spaarrekeningen, wat ook voor de gemiddelde opbrengst van hypotheken geldt.

In de bankensector wordt voor in totaal 161 miljoen gulden aan voorzieningen getroffen die vooral betrekking hebben op reorganisatiekosten. Het totaal beheerd vermogen is in 1997 met 21 procent gestegen tot 275 miljard gulden. Het voor klanten beheerde vermogen steeg met 37 procent tot 114 miljard.

Voormalig directeur van MeesPierson Joost Kuiper vertrekt na ruim twee jaar bij Fortis 'vanwege een zakelijk verschil van inzicht'. Kuiper, eerder actief als directeur bij de Optiebeurs, werd in november van het afgelopen jaar tot voorzitter van Fortis Nederland en tot lid van de raad van bestuur gepromoveerd.

Over zijn opvolging heeft Fortis nog niets bekendgemaakt. In de afgelopen twee jaar heeft MeesPierson vier van de zes bestuurders zien vertrekken.