Wapenbezit in VS weer ter discussie

WASHINGTON/JONESBORO, 26 MAART. De schietpartij op een school in Jonesboro in de Amerikaanse staat Arkansas waarbij gisteren vier kinderen en een leraar werden gedood en tien mensen werden gewond, heeft de roep versterkt om het wapenbezit aan banden te leggen.

“Een natie die wapens verheerlijkt, zou niet geschokt moeten zijn als kinderen hun duisterste fantasiën uitleven met diezelfde wapens”, aldus een woordvoerster van Handgun Control, de grootste organisatie in de Verenigde Staten die voor beperking van wapenbezit pleit. De machtige wapenlobby, de National Rifle Association, verklaarde gisteren geschokt te zijn door de tragedie in Arkansas, maar voegde hier direct aan toe dat wettelijk geoorloofd wapenbezit niet als oorzaak kan worden gezien. De NRA beschouwt wapenbezit als een grondrecht. De wapenlobby heeft de laatste jaren enkele nederlagen geleden, waaronder de invoering van een wet op het natrekken van de achtergrond van mensen die handwapens aanschaffen. Ook hebben wapenfabrikanten ermee ingestemd kindersloten op handwapens te zetten.

In Arkansas, een staat met een sterke jagerstraditie, lopen weinig politici warm voor een beperking van het wapenbezit. De gouverneur van Arkansas, Mike Hickabee, wees gisteren voor het televisiestation CNN de Amerikaanse cultuur van geweld als oorzaak aan, met name de tienduizenden moorden die Amerikaanse jongeren jaarlijks op televisie en in films zien. Het hoofd van de school waar het drama zich voltrok, Karen Curtner, verklaarde dat wapenbezit “echt niets te maken heeft met wat er gebeurd is”.

Volgens het National Center of Health Statistics sterven in de VS dagelijks gemiddeld veertien jongeren onder de twintig jaar door vuurwapengebruik. Het is de derde keer in vijf maanden dat een schietpartij op een Amerikaanse school een dodelijke afloop heeft.

De twee jongens van 11 en 13 jaar die gisteren het vuur openden op de school, zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens moord en worden berecht door een jeugdrechtbank. In de staat Arkansas is de jeugdrechtbank bevoegd in alle zaken die jongeren onder de 14 betreffen. De maximale straf die daarbij kan worden opgelegd is opname in een jeugdinrichting tot de leeftijd van 18 jaar. De aanklager zoekt, gezien de ernst van het delict, naar mogelijkheden om de twee door een gewone rechtbank te laten berechten. (Reuters, AFP)