Voorkeur; Theater

THEATER

IK HEB 'T MET 'M GEDAAN

De Brit Derek Goldby regisseert bij het Noord Nederlands Toneel een drama van zijn landgenoot Kevin Elyot - door Gerardjan Rijnders vertaald naar een Amsterdams nichtenmilieu. Lachbevorderend zijn de vele misverstanden en de snelle one-liners, maar in wezen is deze komedie het tragische relaas van aids, ontrouw, onvervulde liefdes en onaffe levens. 28 mrt Den Bosch Theater a/d Parade, 27, 28 mrt Utrecht Schouwburg, 1 april IJmuiden Witte Theater, 2 april Hoogezand 't Kielzog.

HEDDA GABLER

Marlies Heuer speelt een prachtige, sensuele en ook uitdagende rol in dit stuk van Ibsen. Een voorstelling die aantoont hoe het leven niets anders is dan een strijd tegen het keurslijf der conventies. 27 mrt Zevenaar De Bommersheuf, 28 mrt Eindhoven Plaza Futura, 1, 2 april Utrecht Stadsschouwburg.

MISS KAANDORP (BRIGITTE DE MUSICAL)

Brigitte Kaandorp, Bert Klunder en 9 getalenteerde Kleinkunstakademie-studenten spelen een hilarische persiflage op de mega-musical. T/m 2 april (vr, za, zo) Amsterdam-Noord 't Zonnehuis.

MRS. EINSTEIN GOES EUROPE

De zanggroep Mrs. Einstein, die vorig jaar weinig indruk maakte op het Eurovisie Songfestival, neemt vrolijk revanche met vocaal vernuft en vertier in het teken van die afgang. 27 mrt Schiedam De Teerstoof, 28 mrt Nijmegen De Vereeniging, 1 april Sneek Amicitia.

MOJO

Snelle komedie van Jez Butterworth gesitueerd in een Londense dansclub. Een popster is de inzet van een obscuur mensenhandeltje. Vijf jongens proberen elk hun graantje mee te pikken en laten per ongeluk enig bloed vloeien. Koos Terpstra regisseert; Cees Geel, Rogier in 't Hout, Geert Lageveen, Frank Lammers en Leopold Witte spelen. 27, 28 mrt Rotterdam Nighttown.

RITTER, DENE, VOSS

Beroemd stuk van Thomas Bernhard in de regie van Aus Greidanus met een prachtig toneelbeeld van André Joosten dat fungeert als vierde acteur naast Sacha Bulthuis, Çanci Geraedts en Hubert Fermin. De titelpersonages zijn vernoemd naar acteurs die de eerste enscenering, in Wenen, speelden. Hun spel is zowel fictie als werkelijkheid. T/m 29 mrt Amsterdam Klein Carré.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

Will van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave. Haar toneelpartner is Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 27 mrt Roosendaal De Kring, 31 mrt IJmuiden Stadsschouwburg Velsen, 1 april Gouda Schouwburg.

EN VERDER

Kalm aan en rap een beetje Herman Finkers over de onthaasting: een spervuur van droogkomische grappen waarin heel af en toe iets van ernst doorschemert. 27, 28 mrt Den Bosch Theater aan de Parade, 31 mrt, 1 april Venray De Beejekurf; Split Minder spektakel, maar weer veel mooie effecten in de nieuwe show van Mini & Maxi. T/m 2 april Rotterdam Zuidplein; De Trullenhoedster Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleiderlijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. 27 mrt Rijswijk Schouwburg, 28 mrt Leeuwarden De Harmonie, 29 mrt Amersfoort De Flint, 1, 2 april Haarlem Stadsschouwburg; Ontkoppelde hitte Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geoliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten.