Voorkeur; muziek

MUZIEK

KIRI TE KANAWA

De sopraan Kiri Te Kanawa geeft op 2 april 20u30 in de Rotterdamse Doelen een benefietconcert voor de stichting Day by Day ten bate van de leukemiebestrijding. Begeleid door het Radio Symfonie Orkest olv Robin Stapleton zingt Te Kanawa opera-aria's en Chants d'Auvergne van Canteloube.

SALIERI EN MOZART

Zelden gespeelde muziek van Antonio Salieri, o.a. uit zijn opera's Falstaff en Axur en van Mozart, de operafragmenten Mandina Amabile en Lo sposo delusa, worden olv Jan Willem de Vriend uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest en de zangers Ursula Hesse, Elena Vink, James Doing, Bernard Loonen en Romain Bischoff. 27 en 28 mrt 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam.

PASSIEMUZIEK

Het Leids Kamerkoor, het Leids Bachensemble, koor en orkest van het Rotterdams Barokensemble en solisten geven op 28 mrt 19u30 in de Pieterskerk in Leiden een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach.

Koor, solisten en orkest van het ensemble Gloriant geven 29 mrt 15u15 in de Rotterdamse Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg olv Anneke Huitink uitvoeringen van Oratorio per la Settimina Santa van Luigi Rossi (1589-1653) en Le Reniement de St. Pierre van Marc Antoine Charpentier (1643-1704)

Het Toonkunstkoor Utrecht, het barokorkest Concerto '91, de Kathedrale Koorschool en solisten geven olv Jos Vermunt op 30 mrt 19u in het Utrechtse Vredenburg een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach.

Dirigent Jacques Reuland, die dit jaar 80 hoopt te worden, dirigeert zijn laatste Matthäus Passion op 1 april 19u in de Dominicanenkerk in Zwolle bij het Toonkunstkoor Caecilia en het ensemble Conservatoire. Solisten zijn Ludwig van Gijsegem, Bernard Kruysen, Hanneke Kaasschieter, Sylvia Schlüter, Nicolas Manfield en Romain Bischoff.

SEABOTTOM JAZZFESTIVAL

De grootste trekpleister van de negende aflevering is zonder twijfel de grand old lady van de Zuidafrikaanse popmuziek: Miriam Makeba, deze maand 66 geworden. Na haar optreden dat om 20u begint, zijn er nog minstens 25 andere concerten van oa Piet Noordijk met Benny Bailey, de fusiongroep Whitehouse, Denise Jannah en Ingram Washington. Het langst in bedrijf blijft de grote sporthal waar om 2u in de ochtend Dulfers Dance Date begint. 28 mrt Agora Lelystad.

INTERMISSION PLUS

Het bizar bezette Intermission; drie contrabassisten plus leider/bassaxofonist Klaas Hekman, krijgt bezoek uit Londen. Op 1 t/m 3 april speelt gitarist Derek Bailey mee met het kwartet, op 4 en 5 april pianist Chris Burn. Op het programma staat oa 'Ommaggio a Pasolini' een elektro-akoestische compositie van Gilius van Bergeijk. 1 april Dodorama Rotterdam, 2 april BIMhuis Amsterdam, 3 april Paradox Tilburg, 4 april DJS Dordrecht, 5 april Lokaal 01 Breda.

BLUETONES

De Dave Clark Five van de Britpop. 30 mrt Melkweg, Amsterdam.