Voorkeur; Musea

MUSEA

FANG LIJUN

Een van de kopstukken van de Chinese avant-gardekunst is Fang Lijun en in het Stedelijk Museum is zijn werk nu te zien. Het handelsmerk van Fang Lijun is een kale, schreeuwende Chinese man, die over de hele wereld bekend is, sinds hij in 1995 voorop het New York Times Magazine werd afgedrukt. De identiteitsloze Chinees, die in veel van Fangs schilderijen terugkeert, verwijst naar het nog immer starre, totalitaire Chinese regime en de voortdurende angst van de bevolking. Verstoken van de invloed van Westerse kunstenaars heeft Fang Lijun zijn eigen kenmerkende stijl kunnen ontwikkelen, die wat betreft de fijne, hyperrealistische manier van schilderen nog het meeste doet denken aan de socialistische volkskunst die jarenlang werd voorgeschreven door Mao. Fang Lijun, from Bejing to Amsterdam and back again t/m 13 april in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. dag 11-17u.

PICABIA

De voorstellingen zouden gemaakt kunnen zijn door een jaren-dertig reclame-schilder van naakte pin-ups. Op de schilderijen zie je ze in allerlei uitvoeringen en standen. Op latere leeftijd schilderde Francis Picabia (1879-1953) zowel abstracte werken als pin-ups, gebaseerd op foto's uit erotische tijdschriften. De pin-ups worden getoond op de expositie van Picabia's Late Schilderijen 1933-1953 waartoe ook non-figuratieve werken behoren, in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. Picabia veranderde vele malen van stijl, onder het motto 'Het hoofd is rond opdat ons denken voortdurend van richting kan veranderen'. Francis Picabia Late Schilderijen t/m 31 mei. Op 28 mrt wordt een aparte tentoonstelling over de invloed van Picabia op de hedendaagse kunst geopend. Museum Boijmans, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u; zo 11-17u.

MARIA SIBYLLA MERIAN

Als kunstenares en dilettant-onderzoeker onderscheidde Maria Sibylla Merian (1647-1717) zich van professionele wetenschappers die afbeeldingen slechts gebruikten als illustratie van hun natuurhistorisch werk. Ook verschilde ze van de meeste van haar collega-schilders, die zich voor het afbeelden van planten en dieren doorgaans verlieten op voorbeelden van voorgangers. Op de tentoonstelling in het Teylers Museum zijn zowel originele schilderingen te zien als gravures die Merian zelf of anderen ernaar sneden. De planten en bloemen zijn nauwgezet en in heldere kleuren geschilderd en de rupsen, insecten en vlinders die erop zitten, bijzonder gedetailleerd. Aan de hand van de werken wordt ook de veelzijdige en avontuurlijke levensloop van Merian toegelicht, met als hoogtepunt een reis naar Suriname, waar ze allerlei exotische planten en dieren bestudeerde, beschreef en in beeld bracht. Maria Sibylla Merian t/m 31 mei in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

HUISVROUW

De tijd dat 'volksvrouwen' overdag bij de gegoede burgerij werkten en 's avonds thuis boven de tobbe stonden te zwoegen ligt nog betrekkelijk kort achter ons. Op de expositie over 100 jaar huisvrouwenleven, die in het Amsterdams Historisch Museum wordt gehouden, wordt de Nationale Tentoonstelling 'Vrouwenarbeid' uit 1898 in Den Haag herdacht. De tentoonstelling is rond vier thema's ingericht: huishouden in de standenmaatschapij rond de eeuwwisseling, de komst van gas en elektra in de jaren '20 en '30, het gezin als hoeksteen van de samenleving in de jaren '50 en '60 en huishoudens in de jaren '80 en '90. Beroep Huisvrouw. 1898-1998: 100 jaar huisvrouwenleven in de grote stad t/m 16 aug In het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u.

EN VERDER

Kiki Lamers, Under your skin t/m 3 mei in Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. NL. met o.a. Atelier van Lieshout, Tiong Ang, Karin Arink, Erzsébet Baerveldt, Rineke Dijkstra, Mark Manders, Marc Mulders, Marijke van Warmerdam t/m 12 april in het Van Abbemuseum, Vonderweg 1, Eindhoven; Den Haag, rond 1900 - het bloeiende Haagse kunstleven van rond de eeuwwisseling t/m 5 mei in Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; Helden en Goden, de Japanse prenten van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) t/m 5 april in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Van Gogh Museum, Amsterdam. Dag 10-17u; Stuart Davis t/m 29 mrt in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.