Voorkeur; Galerie

GALERIE

SJOERD BUISMAN

In Art Affairs is t/m 19 april een retrospectief te zien van de 'groeiwerken' die Sjoerd Buisman tussen 1967 en 1997 maakte. Centraal in zijn werk staat de natuur, die Buisman met kleine ingrepen manipuleert. Zo legt hij knopen in takken, snoert pompoenen in met een riem en snijdt letters uit courgettes. In vitrines gepresenteerd vormen deze wonderen der natuur een kunstzinnig rariteitenkabinet. Lijnbaansgracht 316, Amsterdam, wo t/m za 13-18u.

PAUL ANDRIESSE

T/m 5 april is in Galerie Paul Andriesse een groepstentoonstelling te zien met werk van vijf internationale kunstenaars. In de achterruimte heeft Guiseppe Penone een installatie gemaakt waarin hij de muren volgetekend heeft met jaarringen van bomen. In de voorruimte zijn kleurenfoto's van Thomas Struth en Nubuyoshi Araki, schilderijen van Henri Jacobs en houten objecten van de Hohenbüchlers bijeengebracht. Prinsengracht 116, Amsterdam, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

CASCO

De Londense kunstenaarsgroep Blast Theory ensceneert live gebeurtenissen, zoals ontvoeringen en moorden, in theaters, galeries en de openbare ruimte. In de tentoonstellingsruimte van Casco heeft de groep een week lang de installatie 'Atomic' (naar het liedje van Blondie) ingericht, waarin kunstenaars en publiek vragen over hun grootste geheimen en hun favoriete popliedjes moeten beantwoorden. Zo 29 mrt om 17u wordt het project afgesloten met een performance. Oudegracht 366, Utrecht, wo t/m zo 13-17u30u.

DÉSIRÉE DOLRONVoor de serie 'Religion and Death' reisde Désirée Dolron door India, Pakistan, Maleisië en de Filippijnen en fotografeerde religieuze rituelen waarin zelfkastijding een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast maakt de fotografe ook portretten die zij met de computer manipuleert. Haar fotowerken zijn t/m 1 juni te zien in het Groninger Museum en t/m 24 april bij Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht, wo t/m za 12-17u.

SHOWROOMS

De programmeur beeldende kunst van het festival a/d Werf, Moritz Küng, nodigde drie kunstenaars uit om voor de tentoonstelling 'Showrooms' in het Huis a/d Werf een muurschildering te maken. De Zwitser Christian Denzler maakte een monumentale inkttekening, de Oostenrijker Walter Obholzer ontwierp zijn schildering op de computer en de Nederlander Willem Oorebeek projecteert dia's op de muur. T/m 31 mei, Boorstraat 107, Utrecht, ma t/m vr 10-17u.

EN VERDER

Nieuwe werken van Siet Zuyderland t/m 22 april bij Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Schilderijen van Wim Bosch en foto's van Eveline Mooibroek t/m 22 april bij Galerie van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; Madame Yevonde exposeert t/m 18 april bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; Paul C. Bogaers, Marjoleine Boonstra, Wyn Geleynse, Martin Luyendijk en Mels van Zutphen tonen t/m 2 mei hun foto's in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, Amsterdam; Foto's, tekeningen en sculpturen van David Shrigley t/m 18 april in de Bloom Gallery, Bloemstraat 150, Amsterdam; Arthur Kempenaar exposeert t/m 18 april bij Metis, Keizersgracht 688, Amsterdam; Tekeningen van Philip Akkerman, Marcel van Eeden, P.J. Roggeband en Ronald Versloot t/m 12 april bij Galerie Maurits van der Laar, Herderstraat 6, Den Haag; Schilderijen van Franco Kappl t/m 5 april bij Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.