VN-inspecteurs in 'presidentiële plaats'

BAGDAD, 26 MAART. Wapeninspecteurs van de VN-wapencommissie UNSCOM hebben vandaag hun eerste bezoek gebracht aan een Iraakse 'presidentiële plaats' sinds zij zeven jaar geleden in Irak aan het werk gingen.

Onder begeleiding van buitenlandse diplomaten en onder leiding van Jayantha Dhanapala, VN-ondersecretaris-generaal voor ontwapeningszaken, bezochten zij het Radwaniyah-paleis, aan de rand van de internationale luchthaven, vlak ten westen van Bagdad. De inspecteurs en diplomaten vertrokken vanochtend in 20 jeeps en twee minibusjes nadat ze waren geïnformeerd over hun missie.

De 'presidentiële plaatsen' stonden centraal in de jongste crisis tussen Irak en de VN, die vorige maand werd opgelost met een akkoord tussen VN-secretaris-generaal Kofi Annan en Irak. In dat akkoord garandeerde Bagdad de UNSCOM-inspecteurs volledige toegang tot alle Iraakse faciliteiten, met inbegrip van de 'presidentiële plaatsen' . Irak had onder verwijzing naar zijn 'nationale soevereiniteit' de inspecteurs de toegang ontzegd tot deze plaatsen. De aanwezigheid van de diplomaten, die als waarnemers en niet als inspecteurs optreden, is bedoeld om de waardigheid van Irak te beschermen tijdens de inspecties. De diplomaten worden elke keer geselecteerd uit een groep van 20 die in Bagdad voor dit doel zijn bijeengebracht.

Hoewel vooraf was bekendgemaakt dat vandaag een bezoek aan een 'presidentiële plaats' zou worden gebracht, had UNSCOM getracht de locatie geheim te houden om Irak in het ongewisse te houden. Maar diplomaten zeiden gisteren al dat het Radwaniyah-paleis vandaag zou worden geïnspecteerd.

UNSCOM verwelkomde gisteren de mededeling van de Iraakse autoriteiten dat haar inspecteurs een top-expert op het gebied van biologische wapens in de gevangenis kunnen bezoeken. De expert, Nasser Hindawi, is volgens Bagdad aangehouden toen hij probeerde het land uit te vluchten.

Het was echter onzeker of UNSCOM van het aanbod gebruikmaakt. De wapeninspecteurs hebben Hindawi verscheidene malen ondervraagd, “en het blijft de vraag wanneer en of we hem opnieuw willen spreken”, aldus een woordvoerder. Irak heeft documenten die volgens Bagdad in zijn bezit werden gevonden aan UNSCOM overgedragen. UNSCOM was echter al vertrouwd met een groot deel daarvan. (Reuters, AFP, AP)