Verzamelplaats

*Verzamelplaats, Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open: ma t/m za 11-17u, zo 13-17u. Toegang: kinderen 7-14 jr ƒ 2,50, 15-18 jr ƒ 5, 0-6 jr gratis, volw ƒ 7,50 MJK gratis. Brieven over verzamelingen naar Fries Museum, Lineke Fokkema, Postbus 1239, Leeuwarden. Tel 058-2123001.

Veel kinderen houden van verzamelen en hebben in hun kast een uitgebreide collectie stickers, postzegels, sleutelhangers, schelpen, skeletjes, buitenlands geld of plaatjes van de Spice Girls. In het Fries Museum in Leeuwarden is een speciale ruimte ingericht waar kinderen hun verzameling kunnen laten zien. De 10-jarige Marc van der Velden spaart alles van dinosaurussen. Zijn plastic speelgoeddino's, boeken, platen en tekeningen zijn t/m 3 april uitgestald. Kinderen kunnen zich aanmelden om hun collectie te exposeren. Daarvoor schrijven ze het museum een brief met informatie over wat ze verzamelen, hoe groot hun verzameling is en waarom ze die graag willen laten zien. Als jouw verzameling wordt uitgekozen voor de expositie dan mag je ook de vitrines en ladenkasten zelf inrichten. Jan Hessels Miedema (12 jr) mag van 5 april t/m 8 mei zijn verzameling blikjes tentoonstellen: bier- en limonadeblikes uit verschillende landen als Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Zuid-Afrika en Canada.

Toen ik weer terug was op de balustrade, kwamen drie meisjes naast me staan van rond de veertien. Ze waren afgedwaald van een excursie, moe van al die onbegrijpelijke indexcijfers en mannentermen. Ze namen zo hun eigen opties. “Hmmm!”, zei het ene meisje, “die met dat gele overhemd en die krulletjes, dat vind ik een schatje!” De anderen probeerden hem te spotten in de mêlée en gaven hun commentaar. Ik begreep hen volkomen. Hun manier van kijken was de mijne. Ze waren op de affectenbeurs, niet de effectenbeurs. Ze zagen gezichten, mensen, schoonheid, gevoel.