'Verkrachter' slapende vrouw definitief vrijuit

LEEUWARDEN, 26 MAART. De man uit Hindeloopen die in 1995 bij een slapende vrouw in bed stapte en gemeenschap met haar had, gaat definitief vrijuit. Aldus heeft de Hoge Raad beslist.

De man uit Hindeloopen was beschuldigd van verkrachting. Hij sloop bij de slaapdronken vrouw in bed, deed zich voor als haar vriend en had gemeenschap met haar. De vrouw bemerkte pas dat ze niet met haar eigen partner het bed had gedeeld, toen ze de grote schoenen van haar vreemde bezoeker ontdekte. Daarop deed zij aangifte van verkrachting.

Het gerechtshof in Leeuwarden sprak hem een jaar geleden vrij. Het openbaar ministerie stelde cassatie in bij de Hoge Raad, maar die bepaalde dinsdag dat het OM niet ontvankelijk is. Volgens de Hoge Raad is het niet mogelijk tegen een door het gerechtshof uitgesproken vrijspraak in cassatie te gaan. Ook oordeelt de raad dat het strafproces volgens de regels is verlopen.

Het gerechtshof in Leeuwarden sprak de man vrij van de verkrachting, omdat er geen sprake was van dwang, wat noodzakelijk is om verkrachting te bewijzen. Over deze aanpak is er veel kritiek geuit op het openbaar ministerie. Volgens een aantal rechtsgeleerden heeft het OM het verkeerde artikel aangevoerd. Het OM had volgens deze critici de nadruk moeten leggen op de 'situatie van onmacht' waarin de vrouw verkeerde.