Vegetarisch vissen

'Bass Fishin' ', Gimmethat, Magna Plaza, Nieuwezijds Voorburgwal 182. Amsterdam. Tel 020-6388757. ƒ 159

Het is bewolkt, zie ik, en omdat ik in troebel water wil vissen, kies ik aas nummer 13, de Shallow-Red Crawfish. De lijn vliegt zoevend door de lucht. Plons! Ai, dat is wel erg dicht bij de wallenkant. En inderdaad, mijn lijn blijft steken achter een rietkraag. De spanning op de lijn neemt zichtbaar toe, dan knapt de lijn. Nu ben ik aas en vishaakje kwijt en dat terwijl de vis zo te zien nagenoeg aan het oppervlak zwemt. Zachtjes vloek ik. Mijn collega's kijken verstoord op. “Weer niks gevangen zeker?” Ik leg de 'Bass Fishin' '-hengel terug in mijn bureaula.

Wie heeft geen herinneringen aan de kronkelende pieren die zich verzetten tegen het traag inbrengen van een gekromde weerhaak? Vissen heeft iets peilloos wreeds, zelfs al voor nog enige vis de onverbiddelijke weerhaak in het gehemelte heeft gekregen. Velen verzetten zich dan ook tegen het aan de haak slaan, afmatten en ophalen van karper, snoek of makreel.

Een enkeling experimenteert met vis-vriendelijke manieren van vissen. Ik herinner me een Tom Poes-strip waarin de hoofdfiguur iemand tegenkomt die niet met een haakje vist, maar met een lijn waaraan een lus zit. Wanneer de vis zijn kop door het lusje steekt, legt deze vissersman Tom Poes uit, haalt hij op. Het verbaasde mij niet te lezen dat de man die een vis probeerde te strikken, nog nooit iets had gevangen.

Wie de 'Bass Fishin' '-hengel hanteert, zal ook geen levende vis pijn doen. De hengel is slechts twaalf centimeter lang en bestaat uit een handvat en een lcd-schermpje. Naast het scherm vinden we een hendeltje waarmee de lijn kan worden ingehaald. Een plons besluit het virtueel uitwerpen van de lijn. De dobber is aangegeven door kringen in het water. Rechtsonder in het scherm verschijnt de afstand waarover de lijn is uitgeworpen. Daarnaast kun je zien welk aas je hebt. Er zijn 18 verschillende soorten aas, voor zonnig of bewolkt weer en helder of troebel water.

Al mijn collega's die de 'Bass Fishin' '-hengel zien, zeggen “wat een onzin” en zitten vervolgens een kwartier vanaf mijn bureau te vissen. Het is de eerste hengel waarmee ook vegetariërs zonder gewetensbezwaren uit hengelen kunnen gaan. Tot nu toe heb ik niets aan de haak geslagen.

    • Hans Moll